Hrvati Lime u čast sv. Vlaha

Lima 120214-1Kao i svake godine, Hrvati u Južnoj Americi, u Peruu, veličanstvenom su feštom proslavili Dan sv. Vlaha. Proslava se već tradicionalno održava u Klubu Dubrovnik, Asociación Croata Dubrovnik. Hrvatska udruga Dubrovnik iz Lime je, u koordinaciji s biskupskim vikarom za Hrvate u Peruu i Južnoj Americi mons. Dragom Balvanovićem, organizirala već tradicionalnu feštu sa sv. misom i bogatim programom u čast sveca, zaštitnika grada Dubrovnika. Proslava je održana 3. veljače 2012.
Oko osam sati navečer u crkvi Sv. Antuna Padovanskog, ispred kluba Dubrovnik, održana je sv. misa. Misu su slavili nadbiskup Salvador Pineiro, sadašnji predsjednik Peruanske biskupske konferencije i mons. Drago Balvanović. Misa je trajala oko jedan sat i na misi zbor vikarija Sv. Leopolda je pjevao naše hrvatske pjesme: Nakon mise obavljen je blagoslov grla uz svijeće.  Fešta u zajednici Hrvata Dubrovnik  nastavljena je bogatim programom.
Sve prisutne je pozdravio predsjednik Upravnog vijeća zajednice Luka Baraka.

lima 120214-2lima 120214-3Iz čileanske  Antofagaste, oko 1500 km udaljene od Lime, na feštu je došla folklorna grupa ”Hrvatska jeka” s voditeljicom Danicom Perić. Nakon svečane večere za ples je svirao Orquesta Fallo Muñoz, u kojem doduše nema Hrvata. Bilo je  dalmatinske pjesme, između ostaloga i Oliverova Cesarica, a i hrvatskih pjesama koje su, naravno, prihvatili i zajedno pjevali svi u svečanoj dvorani.

Više fotografija i videoclipove pogledajte na www.croatia.ch
Tekst, fotografije i video-zapisi: Mirko Lissa Vodanović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.