Ličko prelo u Bad Cannstattu

Ličko prelo 120214-1U organizaciji HKSU Velebit iz Bad Cannstatta, koji je i za razliku od Like bez pahuljice snijega, uspješno je izvedena zabavna večer ”Ličko prelo”. Nazočilo joj je oko 150 gostiju.
Sve je pozdravio i Ante Cicvarić, generalni konzul RH iz Stuttgarta. U programu su nastupile folklorne udruge HKM Stuttgarta, te prelci i prelje uz ličku glazbu i pratnju tamburice. Ličani su svoje prelo sa sela i iz sjećanja “premjestili” u grad, u Gospić, u kazališta, na pozornice. Običaji se održavaju u Lici, diljem Hrvatske i njene dijaspore. Slično je bilo i s Prelom u HKSU Velebit. O tome kako se prelo i prelilo nekada, što je bilo najljepše i najvažnije na prelu, govorila je predsjednica HKSU Velebit, Marica Špehar. Vrijedne domaćice sve su to uljepšale kulinarskim specijalitetima, ličke ali i druge domaće hrane.
Ličko prelo 120214-2Ono što je posebno i ovom prigodom upalo u oči, a nikada do sada se nije moglo riješiti jest ponovno organiziranje proslava i zabava u isto vrijeme kad i u drugim udrugama. Ovaj put slučaj je to s udrugom Miroslav Krleža-Fellbach. No, ni to se ne mora baš shvatiti kao neka mana, već i kao poticaj klubovima i društvima za dalji rad. Toliko svetaka i slobodnih dana u godini ni nema. Pa će i u buduće gosti imati priliku birati otići tamo gdje im je bolje i ljepše.
HKSU Velebit, u svojim klupskim prostorijama, organizira 18. Veljače i maškare. Poziva zainteresirane na ples pod maskama i druženje uz izvrsnu glazbu, domaće vino i specijalitete domaće kuhinje, bogatu tombolu i biranje najljepše maske za djecu i odrasle i druga iznenađenja. Za dobro raspoloženje pobrinut će se trio „CroExspress“.
(Hrvatski glas Berlin)
Tekst i fotografije: Josip Mayer

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.