Biskup Jezerinac u Norvalu

jezerinac 120213U nedjelju, 12. veljače proslavljen je Dan blaženog Alojzija Stepinca na Hrvatskom franjevačkom središtu (HFS) Kraljice Mira u Norvalu, u provinciji Ontario u Kanadi. Svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac, a koncelebrirali su mjesni župnik fra Marko Puljić i župni vikar fra Ilija Puljić. Župni vikar fra Tomislav Pek predstavljao je HFS Kraljice Mira na proslavi Stepinčeva dana u župi hrvatskih mučenika u Mississaugi.
U tijeku mise biskup Jezerinac blagoslovio je postaje Put križa, rad na platnu akademskog slikara Ante Martinovića iz Sarajeva. Potom je blagoslovio 22 vitražna prozora na kojima su u svetištu crkve oslikani značajni događaji iz Kristova života i prve Crkve: naviještenje Isusova rođenja, rođenje u štalici, Isus utišava oluju, Posljednja večera, Golgota, uskrsnuće i silazak Duha Svetoga na apostole. U četiri kuta glavne lađe prozori nose likove sv. Franje Asiškog, bl. Alojzija Stepinca, sv. Nikole Tavelića i sv. Leopolda Mandića. U sporednoj lađi s južne strane dominira lik sv. Ante Padovanskoga, velikog navjestitelja evanđelja i sveca koji u lipnju svake godine okupi najviše hrvatskih iseljenika u ovom dijelu Kanade. S njegove desne i lijeve strane nalaze se likovi evanđelista: sv. Mateja, sv. Marka, sv. Luke i sv. Ivana. U sjevernom dijelu crkve u sporednoj lađi u središtu je prozor Kraljice Hrvata. Okružena je hrvatskim blaženicima i svecima: bl. Marija od Propetog Isusa Petković, sv. Marko Križevčanin, bl. Ivan Merz i bl. Katarina Kosača Kotromanić. Rozeta iznad ulaznih vrata u dvanaest većih krugova donosi život sv. Franje Asiškoga: od neuspješnog pokušaja da postane vitez, obraćenja i važnijih događaj iz njegova života, dolaska na hrvatsko tlo, primanja rana Kristovih i preminuća. U dvanaest manjih krugova na rozeti ispričana je Franjina Pjesma stvorova. Prozore su izradile tvrtke Artistic Glass iz Toronta i Silver Stain Glass Studio iz Georgetowna. Ukupna površina prozora je 995 metara četvornih.
U homiliji biskup je potaknuo nazočne da se uče graditi i čuvati hrvatsko i rimokatoličko zajedništvo na tim prostorima Kanade i povezanost s Domovinom. Govoreći o blaženom Alojziju Stepincu, istaknuo je vrijednost žrtve koju je naš blaženik podnio u teško vrijeme po hrvatski narod i Kristovu Crkvu i blaženikovu povezanost s hrvatskim iseljenicima u ono vrijeme. Citirao je blaženikova pisma hrvatskim iseljenicima u kojima ih poziva da ostanu vjerni vjeri očeva i majki, djedova i baka, te da budu rodoljubi, a rodoljublje će najbolje svjedočiti "dobrotom i svojim poštenim životom". Bl. Alojzije Stepinac simbol je stradanja hrvatskog puka i svećenstva u vrijeme dolaska komunizma na vlast, ali je ujedno i snažan svjedok opredjeljenja za vrijednosti koje je Krist darovao svojoj Crkvi, koje ne može uništiti nikakva ljudska sila, rekao je biskup.
Biskup Jezerinac s ponosom je istaknuo nazočnost hrvatskih časnika na euharistijskom slavlju, jer "oni su moji, a ja njihov". Nova skupina hrvatskih časnika došla je u to područje na vojno usavršavanje.
Župni zbor pod ravnanjem Tomislava Nosića predvodio je pjevanje, a mladi župne kolo-skupine Kralj Zvonimir, u narodnim nošnjama donijeli su darove na oltar. Na prigodnom domjenku nakon misnog slavlja župljani su se rado pozdravljali s biskupom kojeg većina dobro poznaje jer je više od deset godina pastoralno djelovao u susjednim hrvatskim župama tog dijela Kanade.
(IKA)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.