Prvo okupljanje kostarikanskih Hrvata

120210 kostarikaPriča vezana za Hrvate u Kostariki započela je posredstvom Ane Sule, rođene u Antofagasti, koja je zbog posla svog supruga Raula Elliota, aeroinženjera, otišla živjeti u San Jose, glavni grad Kostarike prije četrdeset godina. Sada imaju tri sina Cristiana, Andresa i Rodriga i brojnu unučad.
Ana Sule, koja je inače, nećakinja poznatog čileanskog političara Anselma Sule, prije nekoliko godina zatražila je rodni list svoga djeda preko splitskoga ureda HMI.
Prije dvije godine pomogla je pri realizaciji DVD-a Hrvati na markama svijeta, autora Branke Bezić Filipović i Pjera Baranovića. Prošle je godine posjetila Split, krstareći po Mediteranu. Tada se rodila ideja da bi trebalo okupiti Hrvate u Kostariki, zemlji koja broji oko četiri milijuna stanovnika od kojih većina živi u glavnom gradu, a tu je i najviše Hrvata.
Hrvatska kolonija u San Joseu nije velika, ali nije ni povezana. Mahom su došli s otoka Krka, Rijeke, Dubrovnika, Brača i zaleđa Splita. Prvi je došao Frane Orlić, po majci Žic, s otoka Krka. Bilo je to 1870. godine. Smjestio se u selu San Rafael u pokrajini San Ramon, te počeo polako kupovati zemlju i na kraju je imao plantažu Alameda. Njegova unuka Yolanda Orlić, sjećajući se svog djeda, je rekla:’’ Bio je organizirani čovjek, veliki radnik, ljubitelj kave i vrlo religiozan.’’

120210 kostar120210 kostarik3Zbog toga je donirao materijal, te projekt crkve, koja je izgrađena u San Ramonu 1924. godine. Don Chico, kako su ga zvali, donirao je i teren za gradnju bolnice . Jedini uvjet bio je da se bolnica nazove po njegovom rano preminulom sinu Nikoli, jednom od šestero djece. Osim toga, njegovim donacijama izgrađena je škola, komunalni salon i most. Nakon mnogo godina crkvu je trebalo obnoviti, pri čemu je ponovo pomogla obitelj Orlić. Tom prigodom je prošle godine u lokalnim novinama Vertice Informativo izašao i članak zahvale hrvatskoj obitelji koja je toliko mnogo doprinijela lokalnoj zajednici.
Do dvadesetih godina prošloga stoljeća su, osim Orlića; u Kostariki  živjele obitelj Ivanković i Stefanović. Zatim je došao novi val doseljavanja između dva rata. Tada su došle obitelji Hilje, Baničević, Glavaš, Brljević, Erak, Radan, Šaravanja, Bošković, Grbić, Domljan i drugi. S obzirom na to da se radi o trećoj i četvrtoj generaciji Hrvata rođenih u Kopstariki, nitko više ne govori hrvatski jezik. Iznimka je obitelj Marina i Maje Milete, koji su došli iz Rijeke prije 18 godina i imaju tvornicu dijelova koje rade za Boeing.

Među hrvatskim obiteljima svakako je najpoznatija brojna obitelj Orlić. To nije čak niti zbog donacija lokalnoj zajednici, niti zbog bolnice koju imaju u San Joseu, niti zbog plantaža banana, koliko zbog toga jer je dala jednoga predsjednika republike. Bio je to Francisco Orlić Bolmarčić, unuk don Chica. On je od člana parlamenta, nakon sudjelovanja u građanskom ratu 1948. godine, postao ministrom javnih radova, te na kraju predsjednikom republike 1962. godine. U svome mandatu podigao je standard i zdravstvenu zaštite, prvenstveno siromašnih, a za vrijeme hladnogA rata organizirao je sastanak latinoameričkih predsjednika s predsjednikom Johnom Kennedyjem. Ovdje ga se još rado sjećaju.

 Splitski ured HMI je u suradnji s Anom Sule, organizirao okupljanje Hrvata, oko čega su se osobito angažirale Jessica i Elizabeth Orlić. Za sastanak je rezervirana dvorana jednoga restorana, gdje se 31. siječnja okupilo šezdesetak Hrvata da bi se družilo, međusobno upoznalo i vidjelo sto im nudi Hrvatska matica iseljenika. Neki od njih se nikada nisu vidjeli ni upoznali, pa je susret prošao s mnogo emocija. Na kraju su pogledali film Turističke zajednice Hrvatske o ljepotama naše zemlje popraćene tradicionalnom glazbom. Zainteresirani su da im se dopusti otvaranje Počasnog konzulata Republike Hrvatske, jer je za njih zaduženo veleposlanstvo u Ciudad de Mexicu, koje im je daleko. Sa zanimanjem su primili poziv na dolazak na sastanak gospodarstvenika hrvatskog podrijetla u Split, te imaju veliku želju da im djeca dođu u Hrvatsku pohađati tečaj
Vjeruju da bi ih sve ovo s vremenom moglo dovesti do osnivanja hrvatskog društva u San Joseu, po prvi put u povijesti.
Tih dana se u dogovoru s HMI Split u vodama Kostarike našla i jedrilica Dora, koja u okviru programa Sail the World, sa splitskom posadom, plovi po svijetu. S kapetanom Leom Lemešićem trenutno su na brodu ing. i prof. Srećko Favro i Leov otac Marino Lemešić, glasoviti veteran Hajduka.
Pridružili su se na večeri u San Joseu. Marin Lemešić ovu je zemlju posjetio još 1969.,na turneji Hajduka po Južnoj Americi. Te večeri se nazočnima predstavio i Dragutin Žic, vlasnik Marine Punat, koji je došao u posjet rodbini, obitelji Orlić.

Lemešići su pozvali sve zainteresirane da dođu na Doru. Oni koji su došli, imali su prilike probati dalmatinski pršut. Dora je potom nastavila put na sjever prema Nikaragvi i Hondurasu, gdje također žive hrvatski iseljenici a s kojima mi u domovini nemamo kontakte.
Tekst: Branka Bezić Filipović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.