Hrvati na američkom Super Bowlu

superbowl 120209Super Bowl nije samo športsko natjecanje, već  i neslužbeni nacionalni praznik u Americi. Okupljaju se obitelji i prijatelji, jede se, pije i navija – više put nije ni važno za koju stranu, važno je da se fešta. Super Bowl je najgledanije godišnje događanje u Sjevernoj Americi.
Petoga veljače 2012. u Super Bowlu igrali su New York "Giants" i New England "Patriots". Pobijedio je New York i u tom velegradu fešta se nastavlja i završit će svečanim mimohodom gradskim ulicama.
Za Hrvate u svijetu Super Bowl ne bi bio zanimljiv,osim onima u Americi, da nismo imali po jednog svog "predstavnika" na obje strane. Naime, Patriotse predvodi Bill Belichick, jedan od najuspješnijih trenera u povijesti američkog nogometa, a u Giantsima igra David Diehl, koji je već bio među pobjednicima Super Bowla. Obojica su hrvatskih korijena!
William Stephen Bill Belichick je rođen 1952. u Nashvilleu, Tennessee, a rastao je u Annapolisu, Maryland, gdje mu je otac (Stephen Biličić) bio pomoćni nogometni trener u Mornaričkoj akademiji.  Billov djed Ivan Biličić i baka Marija Barković iz okolice su Karlovca (Draganić), a došli su u Ameriku 1897. i nastanili se u gradiću Monassen kod Pittsburgha. Iz te skromne hrvatske radničke obitelji i malog mjestašca, gdje su zadugo i Hrvati imali svoju crkvu, potječe ovaj poznati čovjek u svijetu američkog športa. Bill je ponosan na svoje hrvatsko podrijetlo, ali ga ne ističe kao mladi David.
Diehl je već dobro poznat među mlađim američkim Hrvatima. Posebice je prepoznatljiv po istetoviranom velikom hrvatskom grbu na ruci. Naime, čim vide grb, svi ga pitaju što je to, što to za njega znači... To mu daje prigodu govoriti o Hrvatima i Hrvatskoj, onako kako najbolje zna i umije.

David je rođen 1980. u Chicagu. Po majčinoj strani hrvatskoga je podrijetla, a po očevoj njemačko-holandskoga. Ali hrvatska strana je u njegovu odgoju imala više utjecaja, zahvaljujući baki. Davidov djed je bio Ante Bekavac rodom iz sela Bekavci kod Lovreća, a baka Luca Šamanić je rođena u Chicagu. Njeni roditelji bili su podrijetlom iz Garice na otoku Krku. Rođena je 1914. i zadnjih godina živi s kćerkom Myrnom i zetom Johnom Jurcev. Nisam čuo da je umrla!

Davidov otac Jerry i majka Darlene imali su tri sina: Jerryja, Jefffreyja i Davida. Otac im je umro 2003., dan prije Davidove prve profesionalne utakmice. Baka Luca je unučad vodila u hrvatsku crkvu i  na razna događanja među Hrvatima u gradu. Išlo se na hrvatske fešte, proslavu Velike Gospe, zabave, bakalar večere....  David je u svojim studentskim godinama znao posjetiti i Hrvatski kulturni centar i družiti se s mladima. Osim toga, pohađao je katoličku srednju školu ( Brother Rice High School) na južnoj strani grada u koju je išlo, a i danas ide, dosta hrvatske djece. S njima se družio i osjećao jednim od njih. Završio je University of Illinois/Sveučiliste države Illinois i kao student igrao nogomet.

David je djelatan u mnogim dobrotvornim društvima, a kao priznanje za humanitarni rad dodijeljena mu je i nagrada "Sunshine Volunteer Award". U studentskim danima David je služio i kao euharistiski poslužitelj, to jest pomagao dijeliti svetu pričest za vrijeme nedjeljnih misa.
Davidu ovogodišnja pobjeda u Super Bowlu osigurava mu još veću slavu i materijalno bogatstvo. Vjerujemo da će David i dalje pomagati potrebitima i biti ponosan na svoje hrvatske korijene i sve ono što je naslijedio od svojih najbližih. Nadamo se, također, da će i ovog ljeta posjetiti Hrvatsku i zajedno sa svojim rođacima i prijateljima proslaviti svoje uspjehe na Super Bowlu, i da će mu hajdukovci prirediti feštu u zahvale što je poslije utakmice s ponosom, u raširenim rukama pred tv kamerama, držao šal s Hajdukovim imenom i bojama.
Tekst: Ante Čuvalo


 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.