Tripundanska večer okupila Hrvate

kotorbal 120208-1Dana 4. veljače je održana tradicionalna pučka svečanost pod nazivom Tripundanska večer. Hrvatsko građansko društvo Crne Gore je prije 10 godina obnovilo ovu priredbu uz pomoć HRT i Hrvatske gospodarske komore. Ono se organiziralo prije rata u kafani Dojmi u Kotoru u okviru svetkovine Sv. Tripuna. Zbog nedostatka adekvatne dvorane u Kotoru večer se organizirala u elitnom hotelu Splendid u Bečićima kod Budve.

Izvanredna situacija u Hrvatskom primorju i sjeveru Crne Gore izazvana lošim vremenskim uvjetima, onemogućila je dolazak preko 90 sudionika i gostiju. Najavljen je bio dolazak rektora zadarskog Sveučilišta sa suradnicima, mješovitog zbora Lira iz Šibenika, koji su trebali održati koncerte u katedrali Sv. Tripuna i Sv. Roka u D. Lastvi, članova šibenske gradske glazbe, glazbenog sastava „Slatka tajna" iz Metkovića, koji je trebao zabavljati prisutne, gradonačelnika Omiša, župana Dubrovačko neretvanske županije, a iz Crne Gore, predsjednika Vujanovića, koji je trebao uručiti orden crnogorske zastave III reda Društvu i njegovo prvom predsjedniku, ministar unutrašnjih poslova, ministar pomorstva, direktor Fonda manjina, i mnoge druge ličnosti iz političkog i kulturnog života Crne Gore.

I uz te nepredviđenih okolnosti na večeri je prisustvovalo preko 200 gostiju, između ostalih: Nj. E. Petar Turčinović veleposlanik RH u Crnoj Gori, konzulica Katja Žarnić , djelatnica GK u Kotoru, mons. Ilija Janjić, kotorski biskup, ministar kultura Crne Gore Branislav Mićunović, Marija Vučinović, predsjednica HGI, Miroslav Franović, predsjednik HNV, Ilija Janović, dopredsjednik Općine Tivat, Andrija Popović, dopredsjednik Općine Kotor, dr. Radomir Pavičević, presjednik NZCG Hrvatske, Zvonko Deković, predsjednik NVO Dux, Ljerka Dragićević, poslanica u parlamentu CG, Renata Arrar, izaslanica gradonačelnika Zagreba, Maja Mozara, voditeljica ureda HMI Dubrovnik, Roko Tolić, direktor Aerodroma Dubrovnik...Goste je zabavljao trio „Ad Libidum" iz Dubrovnika.

Prije početka programa obavljena je ceremonija dodjele plaketa HGD CG za 2011. godinu zaslužnim pojedincima iz Hrvatske i Crne Gore. Predsjednik Vičević je dodijelio plaketu Igoru Žuveli, predsjedniku Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Dubrovnik, za potporu Društvu i doprinos u razvoju prijateljskih odnosa između hrvatskog i crnogorskog naroda. Veleposlanik Turčinović je dodijelio plaketu Vladislavu Jabučaninu iz Cetinja za doprinos u razvoju prijateljskih odnosa između crnogorskog i hrvatskog naroda.

U okviru programa je organiziran i nagradni ples. Pobjedničkom paru, Aleksandru i Sonji, hotel Splendid je dodijelio nagradu „Romantični vikend u 'Splendidu'".
(Radiodux.me)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.