Desetljeće Hrvatske čitaonice u Subotici

120208 čitaonicaHrvatska čitaonica je kulturna udruga iz Subotice. Utemeljena je 12. veljače 2002. radi prikupljanja, čuvanja, praćenja i proučavanja knjiga, časopisa, novina, arhivske, filmske i druge dokumentacije i građe iz narodne i duhovne povijesti te suvremenih zbivanja u području književnosti i umjetnosti Hrvata u Vojvodini. Bavi se organiziranjem znanstvenih skupova, književnih večeri i javnih tribina s tematikom iz povijesti, života i događaja na vjerskom i kulturnom polju te obilježava obljetnice kulturnih djelatnika i književnika iz mjesne hrvatske povijesti. Surađuje sa sličnim ustanovama hrvatske zajednice u Vojvodini, ali i s institucijama drugih naroda te s onim znanstvenim ustanovama koje mogu pomoći boljemu razumijevanju i promicanju ciljeva udruge.
Od početka rada priređuje nekoliko većih godišnjih manifestacija od pokrajinske i šire važnosti za Hrvate u Vojvodini, među kojima se izdvajaju: Dani Balinta Vujkova s podnaslovom Dani hrvatske knjige i riječi, susret hrvatskih pučkih pjesnika iz Vojvodine Lira naiva te Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku.
Čitaonica ima razvijenu nakladničku djelatnost: do kraja 2008. objavila je petnaestak knjiga, zbornika i hrestomatija, pri čemu dio čine knjige za djecu, napose slikovnice. Među prvima je pokrenula i izdavanje zvučne edicije – na desetak nosača zvuka snimljene su narodne pripovijetke koje je zapisao Balint Vujkov te radijske drame ovdašnjih hrvatskih autora. Snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova te u bačkih Hrvata prvi animirani film za djecu Čukundidino zrno ora prema motivima bunjevačke narodne pripovijetke. Od osnutka je predsjednica Katarina Čeliković. Sjedište je udruge je u spomen-kući Bele Gabrića u Subotici.
Književno prelo 20. veljače u 18,00 sati u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo" u Subotici bit će u znaku 10. obljetnice Hrvatske čitaonice. Obljetnicu djelovanja Čitaonica obilježava podsjećanjem na rad s djecom, mladima, pjesnicima, u nakladničkoj djelatnosti, u priređivanju Dana Balinta Vujkova. Glumci Male scene Hrvatske čitaonice izvest će predstavu „Tamburaški oproštaj" Marjana Kiša.
(http://www.zkvh.org.rs)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.