Dalmatinska večer u Esslingenu

120206 zelicGodina 2012. tek što je počela, a u Njemačkoj je već održan hrvatski ili bolje da kažemo dalmatinski „koncert godine“. Naime, udruga „Dica Dalmacije“ iz Stuttgarta po treći put za redom organizirala je humanitarnu „Dalmatinsku večer“. I ove godine kao lokacija za održavanje spektakla Dalmatinki i Dalmatinaca u Njemačkoj odabran je „Neckarforum“ u Esslingenu.
Više od tisuću posjetitelja do kraja je ispunilo prekrasnu dvoranu koja je zasjala u ruhu i atmosferi Dalmacije, mora i Hajduka. Pozornicu su krasili tovar, gradele i barka, po stolovima su postavljene ribarske mreže i školjke, a goste su na ulazu u dvoranu čekale domaća loza, fritule i suhe smokve.
Program u dvorani je započet zajedničkom molitvom koju je predvodio fra Ante Buljan te izvođenjem hrvatske i njemačke himne. Moderaciju „Dalmatinske večeri“ u Esslingenu preuzeo je komičar Tomislav Žižić alias Vimenka iz Splita, koji je na početku najavio folklornu skupinu iz Esslingena koja je, među ostalim, izvela Linđo i pobrala veliki pljesak publike. Prekrasnim klapskim pjesmama i melodijama posjetitelje „Neckarforuma“ u svoj je rodni kraj na trenutak odvela klapa „Split“, dok je trogirski Pavarotti Vinko Coce svojim dobro znanim hajdučkim pjesmama doveo atmosferu do usijanja. Gost na „Dalmatinskoj večeri 2012.“ bio je i popularni splitski pjevač Alen Nižetić.
U svom kratkom pozdravnom govoru, predsjednik udruge „Dica Dalmacije“, Željko Grljušić naglasio je zadovoljstvo do sada učinjenim humanitarnim radom. „Naš rad je transparentan i sretni smo što možemo pomoći ljudima u našoj domovini kojima je potpora vrlo važna. Ne samo što surađujemo s Centrom „Mir“ u Rudinama, nego nastojimo pomoći i ostalim osobama, naročito djeci koja imaju zdravstvene poteškoće“, među ostalim je kazao Grljušić naglašavajući da „Dica Dalmacije“ ne doniraju novčana sredstva nego isključivo kupuju adekvatna pomagala potrebnim osobama. Takva se „donatorska politika“ kroz zadnjih nekoliko godina pokazala izuzetno plodonosnom i uspješnom.
120207 zelic2Veliku zahvalnost „Dici Dalmacije“ tako je iskazao i Boris Maričić, ravnatelj Centra „Mir“ u Rudinama. Premda je „Mir“ državna ustanova, donacije poput ove iz Esslingena su izuzetno značajne za kvalitetu ponude centra za rehabilitaciju nadomak Kaštela. Kao znak zahvalnosti, Maričić je predsjedniku udruge „Dica Dalmacije“ Željku Grljušiću predao „Veliki zlatnu donatorsku povelju“. Publiku u dvorani pozdravila je i vicekonzulica Ana Zovkić iz GK Republike Hrvatske u Stuttgartu.
Generalni pokrovitelj „Dalmatinske večeri 2012.“ bila je tvrtka Ortel Mobile, a organizatori su se posebno zahvalili svim sponzorima koji su pripomogli uspjehu još jedne dalmatinske fešte u Esslingenu. S obzirom na izvanserijsku organizaciju, izuzetnu lokaciju i fenomenalan štimung, ne čudi što je većina gostiju već prilikom odlaska s „Dalmatinske večeri 2012.“ istaknula kako će sigurno doći i dogodine.

Tekst: Edi Zelić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.