Puljić dobitnik Ethnic Business Awarda 2011

120206 puljicPetar Puljić jedan je od najuspješnijih poslovnih Hrvata i useljenika u Australiju uopće. To potvrđuje i nagrada Ethnic Business Award/Etnička poslovna nagrada za 2011. godinu. Zapravo, Petar je primio dvije istoimene nagrade, jednu u državi Queensland (Brisbane, 21. rujna 2011.) i druge u Sydneyju (7. studenog 2011.) za cijelu Australiju.

U Australiji su mnogi od doseljenika, svojim radom i požrtvovnošću, postali uspješni u raznim poslovima i time puno doprinijeli brzom napretku ove multietničke države. Da bi se prepoznalo najuspješnije među toliko etničkih skupina, godine 1988. utemeljena je nagrada Ethnic Business Awards i dodjeljuje se krajem svake godine, uz prigodnu svečanost, dodjelu trofeja i simboličnu novčanu nagradu.

Za prošlogodišnju nagradu bilo je nominirano 700 biznismena koji potječu iz 50 etničkih skupina, a Petar Puljić je bio pobjednik. Na svečanoj dodijeli u Sydneyu, u "Four Season Hotelu", bili su prisutni ne samo biznismeni, nego i predstavnici Vlade, Senata i raznih veleposlanstva, a raspored te večeri vodila je poznata Tracy Spicer s TV postaje Sky News.
Među uzvanicima bili su i Vicencije Biuk, veleposlanik Republike Hrvatske u Canberri sa suprugom i Mirijana Piskulić, generalna konzulica RH u Sydneyu. Svečana večer i dodjela biznis nagrade prikazana je na tv ekranima u 32 države, a , koliko znam, nitko u hrvatskim medijima nije to ni zamijetio.
Samo da napomenemo, Petar Puljić je rođen 1948. u Vašarovićima, kod Ljubuškog. U Australiju je dospio 1968., a u braku sa Zdravkom rodila su se četiri sina: Vlatko, Branko, Anthony i Adrian. Puljići su u početku živjeli i radili u Sydneyju, a zatim su preselili u državu Queensland. Petar se bavio građevinarstvom i imao tvrtku visokogradnje u gradu Gold Coast. Zatim je obitelj razvila vrlo uspješan biznis modernih naselja (Living Gems Resorts) za umirovljene osobe s najmodernijim potrepštinama za ugodno življenje. Sinovi su završili visoke škole i trojica od njih s ocem rade i grade još bolju gospodarsku  budućnost sebi i društvu u kojemu žive.

Obitelj Puljić se uvijek isticala i ističe u društvenom radu u hrvatskoj zajednici u Australiji, a nije zaboravila ni na svoju rodnu grudu, posebice rodne Vašaroviće i Ljubuški. Uz trofej, Petar je primio i deset tisuća dolara koje je odmah dao zakladi za suzbijanje raka.

Tekst:Ante Čuvalo

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.