10. međunarodni folklorni festival Anno 93 u Beču

Hrvatsko folklorno društvo Anno 93 pod vodstvom Perice Mijića je već po 10. put organiziralo folklorni festival u Beču. anno 120203Kao i svake godine pozvali su barem deset različitih folklornih grupa. Tako je i ovaj put glavni organizator, inž. P. Mijić, pozvao društva različnih narodnosti, koje živu u Beču, a također i tri grupe iz „stare domovine“ s ukupno oko 350 plesača i svirača.

Festival su svojom nazočnošću počastili bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić, kao i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota. Kroz jubilarni program je vodio poznati moderator emisije »Lijepe naše« Branko Uvodić a s njim Jadranka Horešovski.
Gradišćanske Hrvate su zastupali Hajdenjaki sa svojom mladom grupom plesača, koji su pokazali Puljansko kolo i dobili puno aplauza. Hrvatske grupe Anno 93 i Šokadija, kao i grupe folkloraša Venezuele, Turaka, Srba i Austrijanaca došle su iz Beča. Gosti su im bili KUD Rugvica (bosanski Hrvati), KUD Radišići (Hrvati iz Hercegovine) i KUD Gorjanac iz Slavonije.
„Lelje“ običaji na Duhove - ples koji su predstavili Gorjanci - na listi je Unescove kulturne zaštite. Prepuna dvorana ljudi, izvrstan program folkloraša i dodatno još tamburaška zabava s grupom Lyra iz Osijeka bili su sastojci večeri, na kojoj organizatorom od srca čestitamo.
(http://hrvatskenovine.at)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.