Novi svezak Klasja naših ravni

klasje 120203Središnja tema novoga sveska «Klasje naših ravni», časopisa za književnost, umjetnost i znanost je 300. obljetnica rođenja hrvatskog velikana Ruđera Boškovića, o čijem svestranom radu i djelovanju piše prof. dr. sc. Stipe Kutleša.

U rubrici Motrišta tekstove objavljuju: Vladan Čutura (Shakespeareov Caliban i problem antizapadnjaštva u Srbiji), Milovan Miković (Jezičnost osobnog i povijesnog iskustva – O pjesništvu Vojislava Sekelja; O značajkama hrvatske književnosti u Vojvodini), Sanja Vulić (Uloga školskoga predmeta Narodopis u promicanju nacionalnoga identiteta manjinskih zajednica u Mađarskoj, na primjeru bugarske i hrvatske manjine), Robert Hajsan (Ikavica Balinta Vujkova u usporedbi s južnogradišćanskohrvatskim govorima), Ljubica Kolarić-Dumić (Odnos pjesnika i kraja), Juditha Plankos (U traganju za vlastitim granicama) Jakov Basch (Ukanjižen), Zvonko Sarić (Putujući prema kraju noći) i Barbara Panić (Sinagoga).

U ovom svesku Klasja objavljeni su, također, šesti ulomak iz romana Damin gambit Tomislava Ketiga, kao i TV drama Stjepana Bartoša naslovljenja: 1937. godina.

Dio novog broja posvećen je pjesničkom i znanstvenom radu dr. Miloša Miloševića, admirala Bokeljske mornarice. U rubrici Baština tiskan je posljednji nastavak teksta Lemeš u osimu plemenitog ravničarskog drača čija je auorica Antonija Čota Rekettye. Likovni prilozi u ovom broju Klasja djelo su beogradske keramičarke Dušice Brguljan.

Časopis «Klasje naših ravni» izlazi u sunakladništvu ogranka Matice hrvatske u Subotici i NIU Hrvatska riječ.
(Milovan Miković – Radio Subotica)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.