Hrvati među najbolje integriranim strancima u Njemačkoj

120203 hskNa upravo održanom 5. Integracijskom summitu u Berlinu u uredu kancelarke (Kanzleramt), predsjednik HSK Njemačke Mijo Marić je zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel predstavio „Nacionalni akcijski plan za integraciju“. Na press konferenciji nazočila je i državna ministrica za integraciju Maria Böhmer, ministrica pokrajine Thüringen Christine Lieberknecht i Ali Toprak.
„Nacionalni akcijski plan za integraciju“ sadrži mjere za bolju integraciju osoba sa stranim korijenima u Njemačkoj,  koji se treba provesti u sljedećih 12 mjeseci.
Na Integracijski summit (tkz. „Integrationsgipfel“) njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je  predstavnike svih većih migrantskih skupina, te zastupnike svih društvenih skupina u Njemačkoj. Osim kancelarke te za strance nadležne državne ministrice prof. Maria Böhmer, nazočili su i savezni ministri Annette Schavan (obrazovanje), Kristina Schröder (obitelji), Hans-Peter Friedrich (unutarnji poslovi), te nekoliko zastupnika Bundestag-a, državnih tajnika, pokrajinskih ministara i gradonačelnika.
-Raduje me, da smo kao najvažniji lobistički organ i krovna udruga Hrvata mogli doprinijeti u izradi ovog za njemačko društvo vrlo važnog plana. Ujedno je to i dokaz za visok ugled HSKNj-a i Hrvata općenito kao vrijednog i poštenog naroda.

Tek je nedavno kancelarka Merkel povodom njezinog dolaska u RH brojne iseljene Hrvate nazvala mostom između Njemačke i Hrvatske - kazao je predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Mijo Marić dokazavši kako su Hrvati što se tiče integracije već odavno u Europi,čega je svjesna njemačka kancelarka,ali i statistika koja pokazuje kako Hrvati spadaju među najbolje integrirane strance u Njemačkoj:
imaju najvišu kvotu maturanata, najviši postotak zaposlenosti žena, govore vrlo dobro njemački jezik i imaju najmanju kvotu nezaposlenosti. Zanimljivo je da u Njemačkoj žive među 15 milijuna osoba sa stranim korijenima
(http://www.croatia-presse.de)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.