Čestitke Dubrovčanima u svijetu

120202 vlahoSredišnji dio Feste Sv. Vlaha, tradicionalne, 1040. manifestacije posvećene zaštitniku Grada Dubrovnika, počinje 2. veljače podizanjem barjaka sv. Vlaha na Orlandov stup, dok 3. veljače, na Dan sv. Vlaha, velika procesija prolazi kroz Grad. U Dubrovniku se za vrijeme trajanja Feste održavaju i kazališne predstave, koncerti, radionice, tribine i izložbe.
Festa svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, predstavlja izuzetnu pojavu nematerijalne kulturne baštine, koja je u kontinuiranom povijesnom trajanju od 10. st. do sadašnjeg vremena zadržala svoje tradicionalne i prepoznatljive odlike i vrsnoću izričaja, oblikujući lokalni i nacionalni kulturni pejzaž svestranim pojavnostima, povezujući materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu prožimljujućom duhovnom dimenzijom. Temeljena na legendi o pojavljivanju svetoga Vlaha radi pomoći Dubrovčanima u obrani protiv napadača, u Festu se uključuju stanovnici grada i okolice, predstavnici države i lokalnih vlasti te predstavnici Rimokatoličke crkve.
Središnji dio Feste Sv. Vlaha, tradicionalne manifestacije posvećene zaštitniku Grada Dubrovnika, počinje 2. veljače podizanjem barjaka sv. Vlaha na Orlandov stup, dok 3. veljače, na Dan sv. Vlaha, velika procesija prolazi kroz Grad. U Dubrovniku se za vrijeme trajanja Feste održavaju i kazališne predstave, koncerti, radionice, tribine i izložbe.
Svojim sugrađanima u svijetu blagdan su već tradicionalno čestitali dubrovački biskup Mate Uzinić, gradonačelnik Andro Vlahušić, stonski župnik don Vojislav Vlašić i don Toma Lučić, rektor crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku. Dubrovčanima izvan domovine čestitku je uputila i Katarina Fuček, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika
(Culturenet, ured HMI Dubrovnik)

Poštovani Dubrovčani, dragi prijatelji Dubrovnika!

Upućujem vam iskrene čestitke prigodom blagdana svetoga Vlaha – kojeg slavite daleko od Domovine.
U ime Hrvatske matice iseljenika i svoje osobno želim svako dobro vašem Gradu, a Dubrovčanima u svijetu da s radošću slave blagdan staroga kraja.
Iseljenici s područja Dubrovačkog primorja zajedno s mještanima svetkuju blagdan svetoga Vlaha u katoličkim misijama na svim kontinentima, okupljaju se i vesele u brojnim zavičajnim klubovima od Lime do New Yorka ili pak Aucklanda. U njihovim se srcima, kao i u vašim, vrijeme mjeri od feste do feste. Naraštaji Dubrovčana od Australije i Novog Zelanda do Sjeverne i Južne Amerike na blagdan svetoga Vlaha pozdravljaju tradiciju, vjeru i kulturu svoje matične zemlje.
Pred nama je, primjerice, najmlađa u svijetu kalifornijska dvadeseta festa sv. Vlaha u Los Angelesu, čiji su župljani dubrovačkih korijena pokrenuli i zakladu za stipendiranje učenika slabijeg imovnog stanja u Domovini.
No, najviše nas ove godine veseli 70. jubilej najstarije feste sv. Vlaha u SAD-u koju punih sedam desetljeća uspješno organizira Club Dubrovnik iz New Yorka. Svim Dubrovčanima u New Yorku čestitam sedamdeseti jubilej feste, uz želje za dobro zdravlje i zahvale za sva dobročinstva te uspostavljanje mostova prijateljstva i suradnje između dvije zemlje, osobito u području kulturnoga turizma.
Festa sv. Vlaha u New Yorku afirmirana je duhovna i kulturna te humanitarna manifestacija u organizaciji Cluba Dubrovnik – čiji su članovi Dubrovčani raznih generacija koji već godinama žive u SAD-u. Njujorški iseljenici Dubrovačkoga primorja, uz slavu zaštitnika svoga Grada, proteklih su desetljeća pružali ogromnu materijalnu i humanitarnu pomoć starome zavičaju, osobito tijekom Domovinskoga rata. Plodotvorne humanitarne akcije nastavljene su i u mirnodopsko vrijeme poput nedavne izdašne donacije Dječjem domu Maslina, Domu za starije i nemoćne Domus Christi te Domu umirovljenika Dubrovnik.
Club Dubrovnik u New Yorku već sedam desetljeća okuplja Dubrovčane koji se za blagdan sv. Vlaha i festu svoga parca redovito nalaze prisjećajući se tradicije i Grada, svetkujući i festižajući ovaj za sve Dubrovčane najveći blagdan u godini. Uz svoje festanjule, dizanje barjaka, himnu svetog Vlaha, svečanu misu i druženje s dragim prijateljima i gostima, Dubrovčani u New Yorku izdaju i svoj redoviti godišnjak koji također slavi sedamdeseti rođendan. Listajući tu prigodnu publikaciju iz godine u godinu, čini nam se da je kulturni i vjerski turizam američkih Hrvata potaknut ovom duhovnom manifestacijom – koja je na najljepši način približila renesansni biser s Jadrana američkoj metropoli New Yorku.
Festi svetoga Vlaha u novije je vrijeme pridružen i Dan grada Dubrovnika pa je prigoda prisjetiti se s ponosom branitelja Domovinskog rata, koji su položili svoje živote za slobodu naše domovine, samostalne i demokratske Hrvatske.
S iskrenim poštovanjem,

Katarina Fuček, prof.

ravnateljica Hrvatske matice iseljenika


Dubrovačkim iseljenicima, pomorcima
i svima koje će Festa sv. Vlaha zateći izvan Grada i Domovine

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani, poštovani pomorci i svi vi koje će Festa sv. Vlaha – 'dan ki dohodi jednom nami na godište' – zateći izvan Dubrovnika, poštovanje vam i pozdrav u Gospodinu!

Časti mi je što vam kao Dubrovački biskup mogu čestitati Festu sv. Vlaha i zaželjeti vam njegov moćni zagovor i obilje Božjeg blagoslova. Ovu čast dodatno povećava spoznaja o neobičnom spoju između Dubrovnika i sv. Vlaha. O tom neobičnom spoju govori prošlost ovoga Grada i njegova tradicija, crkva sv. Vlaha i njezini zavjetni darovi, zidine Grada ukrašene likom sv. Vlaha, barjaci koji se izvijaju njemu u čast, procesija koja je postala svjetska nematerijalna baština, pjesme i molitve. Uz sve to i još više od toga o toj povezanosti govore ljubav i ponos, radost i zahvalnost koju na njegov spomen iščitavamo s ozarenih lica Dubrovkinja i Dubrovčana, kako u Domovini tako i u tuđini. Taj neobični spoj Grada i sveca koji nikad nije živio u ovom Gradu i na ovim prostorima, ali se u jednom kasnijem trenutku čudesno uključio u njegovu povijest i osigurao mu blagoslovljenu budućnost čiji smo i mi dionici, nisu mogle i ne mogu prekinuti nikakve udaljenosti, ma kako ponekad bile bolne i teške.
Dok budemo slavili euharistiju i častili moći našega parca sv. Vlaha, uputit ćemo i skrušenu molitvu Bogu da sve vas po zagovoru sv. Vlaha obdari svakim nebeskim blagoslovom i milošću. Molit ćemo također da vam spomen sv. Vlaha ozari lica i bar na trenutak tuđinu pretvori u dom. Uz iskrene čestitke za ovogodišnju Festu sv. Vlaha, želim i molim da onu sljedeću, kojom ćemo slaviti 300. obljetnicu naše katedrale, zajednički proslavimo u Dubrovniku.

Na sve vas zazivam obilje Božjeg blagoslova i molim zagovor Gospe od Porata i sv. Vlaha, našega Parca i zaštitnika.

U Gospodinu odani

† Mate Uzinić dubrovački biskup


Gospođe i gospari,
drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno od srca Vam čestitam Dan Grada Dubrovnika i blagdan sv. Vlaha!
Biti Dubrovčaninom poseban je osjećaj i privilegija, a siguran sam da taj naslov časno nosite na svim kontinentima svijeta. Dubrovnik je riječ koja otvara mnoga vrata, a zadaća svih nas je i dalje širiti ugled i utjecaj kojeg nosi.
Kao nekad brodovi dubrovačke mornarice, svaki Dubrovčanin diljem svijeta nosi obilježje svetog Vlaha, našeg parca čija nas je zaštita i zagovor čuvala stoljećima, a naša daleka i izazovna putovanja činila sigurnima i vodila natrag u matičnu luku.
Neka se ozračje Feste i dubrovačkog ponosa osjeti u Vašim domovima, a neka Vas blagoslov prati cijele godine.
Živio sveti Vlaho!

gradonačelnik
Andro Vlahušić


Župna Svetog Vlaha STON
STON
U Stonu, o Svetom Vlahu 2012. godine


Dragi iseljenici , štovatelji sv. Vlaha!

Bliži nam se festa Svetoga Vlaha koju ćemo i ove godine svečano proslaviti u našem Stonu.
Ston je starodrevni hrvatski grad koji još od 530- te godine ima svoju biskupiju. Ona slovi kao najstarija biskupija hrvatskog etničkog prostora. Kada je Ston postao dio Dubrovačke Republike, za svog je zaštitnika uzeo Svetoga Vlaha, i od tada se u Stonu pjeva:

„Čuj Sveti Vlaho nas, molitve naše glas; Ston čuvaj svoj, čuvaj sve nas.„

Čuvao si ga Sveti Vlaho sve do dana današnjeg, a nadamo se da ćeš ga čuvati i dalje, jer smo svi pod zaštitom Tvojom!
Sve Vas, dragi štovatelji Svetoga Vlaha, od srca pozdravljamo i Božju pomoć po zagovoru Svetoga Vlaha zazivamo. Neka vas on čuva, ne samo od bolesti grla, nego i svih bolesti tijela i duše.
U svjetlu ove naše znakovite feste, želimo vam da i dalje ostanete sinovi i kćeri Dubrovnika, Stona i našeg Hrvatskog roda, te da u tuđoj zemlji, makar za festu, dočarate toplinu rodnog vam doma.

Srdačan pozdrav i blagoslov od Svevišnjega!

Srdačno…

Don Vojislav Vlašić, župnik


Ivica Žile i Željko Kralj, festanjuli

POŠTOVANE GOSPOĐE I GOSPARI,
ŠTOVATELJI SVETOGA VLAHA

Često smo, kroz ove dane napose, u duhu i mislima s vama. Ovaj grad i puk u njemu ponosi se s vama koji u velikom svijetu predstavljate ljepotu, mudrost i plemenitost “malog“ Dubrovnika. Ma gdjegod vi cvjetali ponosite se time što su vam korijeni u Dubrovniku. Ovaj grad , sa svojim morem i kopnom, pukotina je raja na zemlji. Grad je kazalište kojemu su kulise miri, a zaslon Srđ s tvrđavom i križem na vrhu.
Tvrđave i miri ispisani su mudrim porukama neprolazne vrijednosti. Na njima su se odgajali naraštaj vrijednih radnika i učenih znanstvenika. „Sloboda se ne prodaje za sve blago svijeta“, piše na Lovrijencu. Natpis u Kneževom dvoru „ Zaboravite osobno a bavite se općim“ vrijedi i danas, možda i više nego onda. U Sponzi, kroz koju je prolazila sva uvezena ili izvezena roba, visoko stoji natpis, baš kako su i kriteriji poštenja visoko postavljeni: „Naši zakoni zabranjuju varati, uostalom, dok ja mjerim vama, mene mjeri sam Bog.“
Na daleko poznata dubrovačka s k l a d n o s t stoljećima je izgrađivana na plemenitim primjerima pređa. Nadbiskup Ivan Dominici napisao je (koliko nam je poznato) prvi pedagoški priručnik u Europi. U njegovoj knjizi napisanoj u 15. stoljeću pod naslovom Lukula noctis – Malo svjetlo u noći piše: „ Čovjek je u duši plemenit i lakše ga je odgajati (uvjeravati) blagošću nego strogošću.“ U tom duhu Republika donosi zakon 1416.g. po kojemu se zabranjuje trgovina robljem. Godine 1432. utemeljeno je nahodište za siromašnu ili neželjenu, a rođenu djecu. I kako biste obišli cijeli svijet, ne znam da li biste igdje našli zgradu iz 1347. godine na kojoj je u kamenu uklesan natpis: ZAKLONIŠTE DOMUS CHRISTI M CCCXLVII. U doba kad se nije znalo za socijalni aspekt ljudskog društva, Dubrovnik ima instituciju koja se brine za najugroženiji dio društva.
I vrhunac humanosti utemeljen na evanđeoskom pravilu: „Ljubi i neprijatelje svoje“ , nigdje nije tako ostvaren kao u SLOBODI SVETOGA VLAHA. Od davne 1190. godine u Dubrovniku je bio zakon po kojemu, u Dane sv. Vlaha, nikoga ne miju moriti brige. Jer, tada u Gradu nitko nije dužnik, ni vjerovnik, ni sluga, ni gospodar, ni težak, ni gospar, ni žedan , ni gladan. Svi su bili slobodni i jednako siti, jer su siromasi jeli za Trpezom sv. Vlaha.
Čestitam vam veliku o b l j e t n i c u o 70. proslavi sv. Vlaha u New Yorku uz poruku: „Ne zaboravite dijela otaca vaših.“

Svima srdačan pozdrav
don Toma Lučić, rektor crkve Sv. Vlaha
Lead Svojim sugrađanima u svijetu blagdan su već tradicionalno čestitali dubrovački biskup Mate Uzinić, gradonačelnik Andro Vlahušić, stonski župnik don Vojislav Vlašić i don Toma Lučić, rektor crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku. Dubrovčanima izvan domovine čestitku je uputila i Katarina Fuček, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.