3. Festival hrvatskoga folklora u Švicarskoj

festival 120202- fotkaU Brigu, kanton Walis, 28. siječnja održan je treći festival hrvatskih folklornih skupina koje djeluju u Švicarskoj. Na ovom festivalu nastupilo je osam folklornih skupina s oko tristo izvođača. Organizator ovoga vrijednog festivala za očuvanje hrvatske folklorne tradicije je HKM Lausanne-Wallis koju vodi i fra Vlado Ereš.
Festival su vrlo lijepo prihvatili Hrvati koji žive i rade u Švicarskoj, a to pokazuje i preko 1000 razdraganih posjetitelja iz svih dijelova Švicarske koji su se te večeri okupili prelijepoj Simplonhali. a koju su došli.
Festival je otvoren hrvatskom himnom, a potom je fra Vlado Ereš uputio riječi dobrodošlice i pozdrava izvođačima, nazočnoj publici i gostima koji su predstavljali različite institucije. U ime VRH-a u Švicarskoj riječi pozdrava nazočnima i podrške ovom festivali uputio je Davor Pomykalo, zamjenik veleposlanika zadužen za kulturu. U ime grada Briga nazočne je pozdravio Elmar Furer. Pozdrava u ime Biskupske konferencije Švicarske izrekao je Markus Schmit, voditelj ureda za zajednice na materinskom jeziku. Nazočnima se obratio i preč. dr. Ivo Balukčić, župnik u Odžaku i doborski dekan koji je dopratio folklornu skupinu ''Fra Ivo Šimić'' iz Novog Sela – Balegovac kod Odžaka te bend mladih ''Vrijeme nade'' iz Odžaka. Povod njegovu dolasku je i taj da u ovoj misiji živi i radi veliki broj osoba iz odžačkog kraja. Svoje pozdrave u ime misijske zajednice izrekli su i najmlađi članovi misije obučeni u  hrvatske narodne nošnje.
Izuzetno brojna, dobro uigrana i vrlo kompaktna bila je folklorna grupa „Posavina“ Zürich Baden. Folklorna grupa „Pravi biseri“ iz Yverdona-Neuchatela, uz prelijepu narodnu nošnju poveli su nas u Baranju. Kolo ''Hercegovački linđo'' izvela je folklorna skupina ''Croatia'' iz Basela. Folklorna skupina iz Ticina svojim nastupom povela nas je u Posavinu odžačkog kraja. Ne tako davno osnovana skupina iz Yverdona, predvođena Jozom Martinović i Ilijom Barišić, ostvarila je prvi javni nastup. Ovaj treći festival folklora zaključio je KUD ''Fra Ivo Šimić'' iz Novog Sela – Balegovac'' kod Odžaka.
Potom je fra Vlado podijelio darove voditeljima svih skupina koje su nastupile na festivalu folklora u HKM Lausanne-Wallis u Brigu. Voditeljice kroz folklorni dio programa bile su mlade i aktivne članice misijske zajednice Ana Čančar i Svjetlana Zagorac .
U drugom dijelu zabavnog programa prvi je nastupio bend mladih ''Vrijeme nade'' iz župe Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja Odžak. Filip Radić iz Soloturna otpjevao je nekoliko narodnih pjesama a potom su do ranih jutarnjih sati nazočne zabavljali Stipo Rebić i Tihomir Krstičević iz St. Gallena.
Ova kulturno-zabavna manifestacija završena je 29. siječnja  u Vispu svetom misom koju je predvodio preč. Ivo Balukčić, župnik iz Odžaka, a na njoj su pjevali mladi iz Odžaka. (kta/i.b.)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.