Započele Tripundanske svečanosti

120131 tripU Kotorskoj biskupiji započele su 27. siječnja Tripundanske svečanosti. Na trgu ispred katedrale-bazilike Svetog Tripuna pohvale sv. Tripunu, u puku poznate kao 'Lode' izgovorio je ovogodišnji mali admiral Josip Petković iz Tivta i tom prigodom podignut je Svečev stijeg. Lijepo vrijeme je pogodovalo brojnim posjetiteljima, koji su došli na ovu drevnu svečanost Kotorske biskupije.
Vjernici će se pred blagdan sv. Tripuna duhovno pripravljati trodnevnicom, od 30. siječnja do 1. veljače. Blagoslov svijeća (Kandelora) i sv. misa bit će 2. veljače u 10 h, dok će od 18 h biti svečani prijenos relikvijara, večernja služba i kađenje svetih moći.
Na Trpundan, 3. veljače u 10 h, euharistijsko slavlje predvodit će preuzvišeni Ilija Janjić, biskup kotorski. U okviru vanjske proslave sv. Tripuna, u subotu, 4. veljače s početkom u 18 sati, bit će održan svečani koncert mješovitog zbora „Lira" iz Vodica.
U nedjelju, 5. veljače na programu je doček Bokeljske mornarice i Gradske glazbe iz Tivta na glavnim gradskim vratima Kotora u 9.30 h. Kolo Bokeljske mornarice pred katedralom plesat će se u 10 h, a pontifikalnu sv. misu će u 10.30 služiti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Tripundanske svečanosti bit će završene sv. misom 12. veljače u 11h i spuštanjem stijega.

Do danas imamo evidentiranih 58 malih admirala. Prvi od njih je Ivan Radoničić iz Dobrote, koji je izabran, još daleke1904. Institucija malog admirala u Bokeljskoj mornarici je duga, ali se ne znaju egzaktni podaci o godini ustanovljenja. Pretpostavlja se da je to doba Mletaka u Kotoru ( 1420.), dok postoje indicije da se i ranije birao mali admiral, samo što se nije tako oslovljavao. To su bili dječaci koji su se oblačili u tadašnje odore i bili pratnja admiralu. Danas se za male admirale biraju dječaci od 6 do 12 godina, obično iz obitelji s pomorskom tradicijom, bez obzira na vjersku pripadnost. Pored svega, sa sigurnošću instituciju malog admirala vezujemo za XV. stoljeće. Ona predstavlja simbol generacijskog kontinuiteta u organizaciji.

Svoj prvi javni nastup mali admiral ima 27. siječnja svake godine, kada s trijema katedrale-bazilike Sv. Tripuna izgovara pohvale svecu, poznate pod imenom Lode. Radi se o pohvalama zaštitniku grada, čiji srednjovjekovni tekst nije sačuvan. Biskup Marin Drago ih oko 1700. nanovo sastavio, pa ih u arhaičnom prijevodu govori mali admiral. To je ujedno i početak svečanosti u Kotorskoj biskupiji.
Pogledajte fotogaleriju i poslušajte Lode na www.radiodux.me

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.