Posjet Hrvatima u New Yorku

120130 brankaU New Yorku živi najviše Dalmatinaca, Istrana i Primoraca. Danas ih ima u Queensu, oko 20.000 od čega samo u Astoriji oko 6 do 7000. Prema nekim procjenama na užem području New Yorka živi oko 120.000 Hrvata i njihovih potomaka.
Hrvati se u New Yorku okupljaju i oko sporta. Postoji Hrvatska kuglačka liga a omiljen je i golf. Naravno, igra se i nogomet u četiri nogometna kluba.  Jedan je Croatia New York koji ove godine obilježava 50 godina postojanja. Klub je najbolje dane doživio 80 -ih godina prošloga stoljeća, a sada igra u trećoj ligi i nada se boljim danima.
Drugi nogometni klub je Rudar, kojeg su osnovali nekadašnji rudari iz istarskog Labina 1977. godine, te Istra Sport Club koji je osnovan 1959. godine.
Četvrti hrvatski nogometni klub je Polet kojeg je 1974. godine osnovao Josip Grgas Tucilo. Klub je nastavio tradiciju starog kluba Polet iz Zablaća, odakle je Grgas, osnovanog još 1910. godine. Članovi Poleta se okupljaju u restoranu Veslo u Astoriji a isto tako i navijači Hajduka. I sam vlasnik Vesla David Rosini, koji ima i tvrtku Rosini engineering, također je iz Zablaća i ljubitelj je nogometa.  
Zbog toga je splitska podružnica HMI organizirala baš u Veslu završetak proslave vezane za stotu obljetnicu Hajduka. Postavljena je izložba voditeljice Matičine splitske podružnice Branke Bezić Filipović Hajdukovo stoljeće uz iseljeništvo. Izložba je dočekana sa zanimanjem jer je Hajduk u New Yorku gostovao više puta.
Prvi put tamo je nastupila prva momčad još 1962. godine na jednom međunarodnom turniru a zatim ponovo 1974. i 1990. U New Yorku su gostovali i hajdukovi veterani 1995. godine gdje su ih hrvatski iseljenici dočekali s transparentom na kojem je pisalo Welcome Oluja, Welcome Bili. U momčadi koja se tada suprotstavila veteranima igrao je i David Rosini, sadašnji predsjednik Poleta.
Večer u Veslu nastavljena je gledanjem filma o Hajduku i druženjem uz pjesme posvećene Hajduku, a predani su i darovi vezani za Hajduk jer Veslo je pravi mali muzej povijesti nogometa.

O ovoj večeri koja je organizirana 20. siječnja 2012. godine David Rosini je rekao: „Izložba je bila vrlo informativna i hrvatska zajednica u New Yorku ju je jako dobro primila. Oni koji nisu mogli doći te večeri, najavili su da će doći po CD jer čuli da je bilo uspješno. Hajdukov utjecaj na nas izvan domovine je neupitan i to se odnosi na sve hrvatske klubove. Što se Poleta tiče, vidi se i po bojama koje smo izabrali po uzoru na Hajduk. Vidljivo je da Hrvati vole sport, osobito nogomet. To je jedan od ključnih elemenata naše kulture. Aktivnosti vezane za naše lokalne klubove drže nas vezane za naše hrvatske korijene.“

Uz brojna druženja s pojedincima zbog ostvarenja budućih programa svakako je među važnijima onaj vezan za konvenciju gospodarstvenika hrvatskog podrijetla kojega pripremamo u Splitu prvog vikenda u listopadu. To je bio i jedan od razloga posjeta GK RH u New Yorku i razgovoru s konzulicom Ivanom Živković Mikec, koja nam se pridružila na fešti u Veslu.

Na području New Yorka djeluje i Hrvatski radio klub Glas slobodne Hrvatske osnovan 1969. godine. U Astoriji se godinama održava Festival djece i mladih, čime se njeguje hrvatski jezik a već 11 godina djeluju i Večeri iseljeničke poezije koje je utemeljila, sada već povratnica, Nada Pupačić. Dio ove aktivne zajednice je i Savez Hrvata Bosne i Hercegovine, kao i Hercegovački klub. Jedine hrvatske novine koje izlaze u New Yorku a čitaju se diljem Amerike su Croatian Cronicle.

Hrvati su pustili korijene u ovom multinacionalnog gradu, poznati su ugostitelji, inženjeri, producenti, umjetnici…. Vole New York, ali ništa se ne može usporediti ljetom provedenom u starom kraju za što se živi cijelu godinu.

Tekst : Branka Bezić Filipović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.