Spomen-obilježja nobelovcima Andriću i Prelogu U Mostaru

120127 nobelovciMostarska gradska uprava za koji dan će krenuti s provođenjem dugo najavljivanog plana – uređenjem parka u kojem će se nalaziti spomen-obilježja dvojici bosanskohercegovačkih nobelovaca Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Park će biti uređen na križanju ulice Kralja Zvonimira i Kralja Tvrtka.

Tim koji je načinio projekt uređenja parka su Dajana Šaravanja i Marinko Zovko, diplomirani inženjeri arhitekture, Drago Rozić, diplomirani inženjer geodezije, Goran Ćatić, diplomirani inženjer elektrotehnike, Nives Šunjić, diplomirani inženjer građevine, i Milica Dogan, diplomirani inženjer hortikulture.

Sve potrebne dozvole za izgradnju ovog parka su dobivene, tako da više ništa ne koči ovaj projekt. Preduvjeti za podizanje spomenika u Parku nobelovaca su se počeli stvarati, bespravni objekti koji su se tamo nalazili su srušeni, ostao je još jedan koji će se rušiti idući tjedan tako da više ništa ne koči uređenje ovoga parka.

Grad je za uređenje ovog parka izdvojio oko 40 tisuća maraka, a spomenike nobelovcima će podići Matica hrvatska koja je i inicijator projekta.

Nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog dobit će svoje spomen-obilježja i njihovi spomenici bit će otkriveni na sam dan otvaranja međunarodne kulturne manifestacije Mostarsko proljeće, Dani Matice hrvatske 15. travnja 2012.

Na osnovi ranije odabranog rada, radit će se djelo akademskog kipara Zorana Jurića iz Zagreba, koji je uradio poprsja dvojice nobelovaca. Financijska sredstva za izgradnju spomen-obilježja osigurat će Matica hrvatska i HKD Napredak preko svojih sponzora.
(Hrvatska riječ)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.