Projekcija videa Ane Bilankov u Berlinu

120227 anaU Muzeju američke umjetnosti u Berlinu, u petak, 27. siječnja, održat će se projekcija video radova vizualne umjetnice Ane Bilankov. U program je uvršten i najnoviji eksperimentalno-dokumentarni video 'U ratu i revoluciji' iz produkcije HFS-a.
Video 'U ratu i revoluciji'  je priča iz obiteljske povijesti Ane Bilankov koju stavlja u širi društveni kontekst te na taj način progovara kako o osobnoj tako i kolektivnoj amneziji tokom političkih promjena i rata početkom 90ih godina u Hrvatskoj. Kroz strukturu paralelne montaže slijedi intervju s autoričinom 97-godišnjom bakom, koja se pokušava prisjetiti svoje mladosti kao učiteljice u antifašističkom pokretu tokom 2. svjetskog rata na osnovu fotografije u knjizi Škola u ratu i revoluciji, koju je napisao bakin muž i autoričin djed.
'Krhkost bakinog sjećanja, suprotstavljena je stanju kolektivne amnezije i pokušajima sustavnog brisanja sjećanja koje je društvo prolazilo ranih devedesetih godina, nestajanju knjiga, 'nepodobnim' knjigama koje su od strane nove hrvatske države početkom 90ih godina sustavno uklanjane iz knjižara i biblioteka, kako bi određenom znanju bilo onemogućeno čuvanje i prenošenje.'(Branka Benčić).
Museum of American Art je nezavisni umjetnički prostor u Berlinu u kojem se, osim stalnog postava, održavaju predavanja, prezentacije i projekcije suvremene umjetničke produkcije.
Ana Bilankov rođena 1968. u Zagrebu. Završila je (1999-2002) postdiplomski studij 'Umjetnost u kontekstu', Universität der Künste Berlin, 1996-1998 Studij umjetničke fotografije na Wiesbadener Freie Kunstschule, Wiesbaden te 1987-1995 Studij povijest umjetnosti i germanistike na Sveučilištima u Zagrebu i Mainzu (diplomirala u Zagrebu). Živi i radi u Berlinu i Zagrebu.
(culturenet.hr)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.