Inicijativa za Hrvatsku nastavu

nastava 120126Hrvatski svjetski kongres u Austriji kao voditelj projekta „Hrvatski je naš izbor — nastava materinskoga jezika kao sastavnoga dijela austrijskoga obrazovnoga sustava“, sazvao je sastanak na kom su u razgovoru s veleposlanikom Gordanom Bakotom sudjelovali predstavnici hrvatskih udruga i mnogobrojni nastavnici i učitelji kao i lektorica na Bečkom sveučilištu dr. Zorka Kinda-Berlaković, koji odlično poznaju problematiku izvedbe nastave hrvatskoga jezika u Austriji.
Naime, za hrvatsku stranu odnosno roditelje hrvatskoga podrijetla neprihvatljiva je izvedba nastave u heterogenom nacionalnom sastavu, tzv. BKS (Bosnisch-Kroatisch-Serbisch) kakva se trenutačno provodi u Austriji. Hrvatski je jezik poseban i samosvojan pak se zaključuje da djeca hrvatskoga podrijetla imaju pravo na nastavu isključivo hrvatskoga jezika kao dijela austrijskoga obrazovnoga sustava.
Velikim zalaganjem i potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, Veleposlanstva RH u Austriji, Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport, Hrvatskoga centra te mnogobrojnih hrvatskih udruga, društava i zajednica koje djeluju u Austriji, Hrvatski svjetski kongres u Austriji pokrenuo je ovaj projekt kim bi se utvrdilo postoji li zanimanje za nastavu hrvatskoga jezika kao dijela austrijskoga obrazovnoga sustava. Austrijske obrazovne vlasti jamče, da će u slučaju pojačanoga zanimanja, homogena nastava hrvatskoga jezika i kulture biti provedena, a što se vidi iz mnogobrojnih zakonskih i ugovornih pretpostavki sklopljenih između Hrvatske i Austrije. Pri tome HSK u Austriji, a niti sve ostale hrvatske udruge, ne misle na bilo koji način ugrožavati postojeću, ustaljenu provedbu nastave tzv. BKS jezika, dopunske ili nekih drugih oblika nastave.
Opširnije na https://hrvatskenovine.at/clanak/25-01-2012/inicijativa-za-hrvatsku-nastavu

Tekst: Željko Batarilo

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.