Izašao Gradišćanski godišnjak 2012.

120125 godišnjakKalendar biskupije Željezno pojavio se po prvi put u višejezičnome obliku. Ta višejezičnost dokumentirana je već na naslovnoj stranici Gradišćanskoga godišnjaka. Publikacija nudi opširne informacije o zbivanjima i različitim obljetnicama i jubilejima u dijecezi u prošloj godini.
Znatno je povećan dio na jezicima narodnih grupa Gradišća. Uz prinose na mađarskome i romskome jeziku to su i članci na hrvatskome jeziku.

Hrvatski dio daje prikaz zbivanja među Hrvatima
Kako piše biskup Egidije Živković, Biskupija time pokazuje svoju mnogovrsnost te izražava narodnim grupama svoje poštovanje i potporu.  Za sve četiri narodne grupe združene u jednom izdanju kaže da je osebujan znak jedinstva, povezanosti i međusobnoga obogaćivanja.

U hrvatskom dijelu godišnjaka voditelj Hrvatske sekcije Štefan Vukić daje pregled o njegovoj prvoj godini rada kao biskupskoga vikara. Kalendar daje kronološki prikaz zbivanja među Hrvatima, predstavlja novu glavnu voditeljicu Družbe službenica Presvetoga Srca Isusova kao i Drinske mučenice. Prvi četverojezični godišnjak biskupije Željezno se može kupiti za 6 eura u svakoj župi.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.