Dujelin Requiem in mig maggiore o ratnim danima u Zadru

Dujela 120124U prigodi obilježavanja 19. obljetnice velike oslobodilačke akcije Maslenica, Matica hrvatska Ogranak Zadar organizirala je prikazivanje filmskog zapisa iz Domovinskoga rata autora Miljenka Dujele. U četvrtak navečer, 19. siječnja dvorana Matice bila je puna Zadrana koji su se prisjetili najtežeg razdoblja tijekom Domovinskoga rata u Zadru i njegovoj okolici.
Miljenko Dujela, televizijski novinar, montažer i režiser, živio je u Rimu, ali kada je njegov rodni grad napadnut, dolazio je i nastojao što više toga filmski zapisati, kako bi se svijetu pokazalo što se to događa u Zadru i Hrvatskoj.
Miljenko Dujela je prvi ratni dokumentarac snimio o Zadru pod nazivom "Zadre, moj galebe, moja slobodo" i više puta ga cijelog ili u dijelovima prikazivao na talijanskoj televiziji, ali su se i te kazete, u 200 tisuća komada umnožene, slale na tisuće adresa diljem svijeta. Taj film je ponovno prikazan u Zadru i ujesen prošle godine o dvadesetoj godišnjici početka rata, a Miljenko je svojedobno iz njegova materijala sačinio i jedan kraći zapis, koji govori o strahotama što su se ovdje događale od Kruševa do Škabrnje. Taj zapis je nazvao "Requiem in mig maggiore" i pokazao ga prvi put Zadranima. U naslovu se autor zabavio igrom riječi, a asocira na zloglasni avion mig koji je prije početka rata preletio nisko zadarskom uvalom, čiji je major pokušao zastrašiti Zadrane i poručiti im što ih čeka...
Takav mig je porušio, između ostaloga i glavni odašiljač u Grbama, ostavivši cijelo područje u informativnoj blokadi, a bilo je i niz drugih strahota od migova i majora, kako je kazao sam autor.
Nakon odavanja počasti minutom šutnje poginulim braniteljima, autora i njegov bogati rad posjetiteljima je predstavio predsjednik Matice hrvatske, Ogranka Zadar Božidar Šimunić, televizijski novinar koji je usput podsjetio kako Zadar ima malo sačuvanih filmskih zapisa, koje je za potrebe Hrvatske televizije i sam stvarao u najtežim ratnim danima, pa su Dujelini dokumenti još i značajniji. Šimunić je ovaj filmski zapis ocijenio vrhunskim, kakav mogu napraviti samo najbolji stvaratelji poetskoga senzibiliteta. (Zadarski list)

Tekst: Elza Radulić-Toman; Fotografija: Filip Brala

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.