60. obljetnica dolaska u Brazil Hrvata njemačkoga podrijetla

120123 pioniriVeleposlanik RH u Brazilu dr. Drago Štambuk boravio je u službenom posjetu zajednici hrvatskih iseljenika njemačkoga podrijetla u Entre Riosu, u saveznoj državi Parani, na jugu Brazila od 4. do 8. siječnja na proslavi 60. obljetnice njihova dolaska u Brazil. Više od 80% iseljenika, od kojih nekoliko stotina s hrvatskim državljanstvom, s područja su današnje Republike Hrvatske. Proslava se sastojala od kulturološkoga, povijesnoga, gastronomskoga i glazbenoga dijela, a središnja svečanost održala se u, za tu svrhu podignutom, mega-šatoru koji je svakodnevno primao tri tisuće posjetitelja, lokalnih useljenika i njihovih gostiju.
Uz slavljenike koje je na pozornici predstavljao Jorge (Đuro) Karl, predsjednik Agraria Cooperative, prisutan je bio i guverner savezne brazilske države Parane Beto Richa, gradonačelnik Guarapave (u koju spada i Entre Rios, pet sela nastanjenih hrvatskim Nijemcima) Fernando Karli, te brojni visoki brazilski dužnosnici, a uz vlp Štambuka i veleposlanici Austrije Hans Peter Glanzer i  Njemačke Wielfried Grolig. Svečanost je započela  izvedbama nacionalnih himni, prvo hrvatske, zatim austrijske i njemačke, te Brazila.
Veleposlanik Štambuk je u svome govoru istaknuo i ulogu oca Wendelina Grubera, duhovnoga im vođe, koji je zajedno s izbjeglim narodom došao u Brazil i brinuo o njegovim spiritualnim potrebama, pa je tako u šumarku između pet sela Entre Riosa, izgradio zavjetnu crkvu posvećenu BDM, uhovnome središtu koje drži narod na okupu i u prosperitetnom zajedništvu. Otac Wendelin posljednje je godine svojega života proveo u isusovačkom domu na Jordanovcu, među svojom braćom, a pokopan je na Mirogoju. Ostavio je iza sebe potresno tiskano svjedočanstvo stradanja podunavskih Nijemaca pod nazivom „U pandžama crvenoga zmaja“.
Hrvatski veleposlanik je sudjelovao i na misi za sve umrle pripadnike hrvatsko-njemačke zajednice u Parani, gdje je također održao prigodan govor. Tom je prilikom u pratnji hrvatskoga tamburaškoga orkestra „Bosna“ iz Buenos Airesa, zajedno sa 90-godišnjim Antunom Aptom rodom iz Jarmine, na hrvatskom otpjevao „Marijanu“. Službena predstavnica hrvatskih Nijemaca Renata Trischler obratila se pionirima govorom u kojemu je kazala da suvremena Hrvatska iznimno cijeni svoje manjine, pa tako i podunavske Nijemce, koje drži svojim bogatstvom.
Prihvaćena je i veleposlanikova inicijativa da se u Guarapuavi izgradi Kuća brazilsko-hrvatskoga prijateljstva, te potpiše ugovor o prijateljstvu Osijeka i Guarapuave. Posjet brazilskoj akademskoj zajednici i Hrvatima u Rio de Janeiru

Posjet brazilskoj akademskoj zajednici i Hrvatima u Rio de Janeiru
Hrvatski veleposlanik u Brazilu dr. Drago Štambuk posjetio je u siječnju 2012. Federalno sveučilište Rio de Janeira (UFRJ) na kojemu se sastao s vice rektorom prof. dr Antoniom Ledom, dr. Geraldom Nunezom, direktorom zaduženim za međunarodnu suradnju, te prof. dr Eleonorom Ziller ravnateljicom Odjela za jezike.
Štambuk je dogovorio potpisivanje naknadno usuglašenoga ugovora o suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem, a potom  je Slijedio sastanak s vlasnikom ekskluzivne turističke agencije  Plantel Henrique Jaimovichem i predsjednicom Instituta za dijalog Marie Annick Mercier o mogućnostima predstavljanja i promicanja hrvatske turističke ponude.
Veleposlanik se sastao i s malom hrvatskom zajednicom u Riju, na večeri kod obitelji podrijetlom iz Zagreba (Gainsbury, Walter i Rochelle),  posvećenoj Veseljku Suliću (Vassili Sulich), poznatom plesaču i koreografu iz Teatro Municipal koji je u Las Vegasu nedavno zaslužio zvijezdu na Walk of Fame zbog velikog prinosa plesnoj umjetnosti i osnivanju Nevada Dance Theatrea.
Štambuk  se sastao i s Damirom Tomčićem, predsjednikom za Latinsku Ameriku glasovite naftne tvrtke Swift, koji će biti jedan od utemeljitelja Društva  prijatelja Hrvatske, te sa skupinom visokih pomorskih časnika, na čelu s kapetanom Karmenom Mišetićem s Brača i prvim časnikom Konradom Kostanićem s Drvenika, koji su mu izložili svoje pomorske teme i probleme.
(VRH Brazilija)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.