Održan jubilarni 65. bal gradišćanskih Hrvata

120123 balTradicionalni 65. bal gradišćanskih Hrvata, u organizaciji Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva (HGKD), održan je 21. siječnja u bečkom Kursalonu pod geslom "Austrija-Mađarska-Hrvatska - trilaterala budućnosti".

Ovogodišnji bal otvoren je posebnom koreografijom starih hrvatskih narodnih pjesama i plesova u izvedbi folklornog ansambla Štokavci iz Gradišća i tri folklorne plesne skupine iz Mađarske i Gradišća.
U ponoć je na programu moliško-hrvatska kvadrila kojoj je svrha pokazati povezanost gradišćanskih Hrvata iz Austrije i moliških Hrvata iz Italije.
Na Hrvatskom balu, jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata, redovito se okupljaju Hrvati iz srednjoeuropskih država. Tako se na balu, osim Hrvata iz Austrije i njihovih prijatelja Austrijanaca, okupljaju Hrvati iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Italije.
Otvarajući bal, predsjednik Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva Tibor Jugović naglasio je da su gradišćanski Hrvati ponosni na tu priredbu tradicije, kulture i običaja koje njeguju gotovo 500 godina na tlu Austrije.
"Bal je uvijek prigoda za druženje, zajedništvo, razgovore i uživanje u glazbi. Pogotovo je značajan kada se održava 645. put", izjavila je za Hinu Zdenka Weber, ministar savjetnik u hrvatskom ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Kazavši kako ta tradicija najbolje govori o očuvanju hrvatske vlastitosti i ukorijenjenosti gradišćanskih Hrvata u austrijsku kulturnu sredinu, Weber je naglasila da je ta "tradicija koja nas povezuje izraz stoljetne veze između hrvatske i austrijske kulture i najbolji znak pripadnosti Hrvatske kulturnom krugu srednje Europe".
(Hina)

Fotografije: Hrvatska redakcija ORF-a

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.