Nove knjige u nakladi Hrvatske riječi

120119 knjigeSvoj znanstveno-istraživački rad posvećen djelu Ilije Okrugića Srijemca Jasna Melvinger je na lijep način okrunila knjigom „O Iliji Okrugiću Srijemcu", koja je objavljena polovicom prosinca 2011. godine, u nakladi NIU „Hrvatska riječ" iz Subotice. Knjiga na 168 stranica donosi članke i rasprave književnopovijesne i jezikoslovne problematike, koji se bave različitim područjima i aspektima Okrugićeva književna stvaralaštva. Riječ je o kompilaciji tekstova koji su već ranije, u drugom kontekstu i ponešto drugačijoj redakciji, objelodanjivani u zbornicima stručnih skupova i književnim časopisima u Srbiji i Hrvatskoj.
Tekstove Jasne Melvinger odlikuje skrupulozan istraživački pristup i analiza vrsne jezikoslovke. Imajući u vidu i to da se radi o jednoj od najboljih poznavateljica Okrugićeva opusa, koja je od 2007. pripremila i pogovorila četiri knjige njegovih pjesničkih i dramskih djela, ova bi knjiga mogla biti od koristi ne samo onima koji žele upoznati, već i onima koji žele proširiti svoje spoznaje o bogatoj literarnoj ostavštini hrvatskog kulturnog velikana iz Srijema.

Nova knjiga Ruže Silađev

Nakon knjige „Divani iz Sonte" (2007.), koja je tiskana u dva izdanja, Ruža Silađev priredila je novi rukopis naslova „Šokica pripovida". Ova knjiga predstavlja nastavak autoričina napora da se očuvaju opisi narodnih običaja i tradicijske kulture i da se zabilježe kratke narodne pripovijetke darovitih kazivača. Također, sadrži i više tekstova koji su plod njezina viđenja skorijih događaja važnih za populaciju kojoj pripada. Rukopisom nove knjige obuhvaćen je i svojevrstan onomastički pregled nadimaka u Sonti.

Uza sve, Ruža Silađev je priredila „Tumač manje poznatih riječi" koji omogućava razumijevanje dijalektalnih riječi i izraza.

Knjiga „Šokica pripovida" objavljena je u nakladi NIU „Hrvatska riječ" iz Subotice. (http://www.zkvh.org.rs)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.