Državni referendum o pristupanju RH EU

120105 referendumDržavni referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji održati će se u nedjelju, 22. siječnja 2012. godine od 07,00 h do 19,00 h.
Glasači su dužni ponijeti valjanu identifikacijsku ispravu, u prvom redu hrvatsku putovnicu ili osobnu iskaznicu.

Glasači koji namjeravaju glasovati u inozemstvu, a u hrvatskim ispravama im kao adresa prebivališta nije navedena domicilna zemlja (npr. imaju adresu u Hrvatskoj) dužni su se prethodno registrirati i to najkasnije do subote, 7. siječnja 2012.
Glasači koji ne izvrše prethodnu registraciju, a bili su dužni to izvršiti, neće moći ostvariti svoje glasačko pravo u zemlji u kojoj borave, već samo prema mjestu upisa u birački popis.
S tim u svezi, u prilogu se dostavlja Objava o prethodnoj registraciji birača za glasovanje na referendumu, kao i pripadajući obrazac koji se popunjen može dostaviti Generalnom konzulatu poštom, telefonski, faksom ili e-mailom.

Zahtjev za prethodnu registraciju u GK - Obrazac O-1
 
Na temelju članka 17. stavak 2. Zakona o popisima birača (Narodne novine 19/07) daje se
OBJAVA O PRETHODNOJ REGISTRACIJI BIRAČA
Pozivaju se na prethodnu registraciju u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu:
-birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a trajnije borave u inozemstvu,
-birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a promijenili su prebivalište u inozemstvu (npr. iz Bosne i Hercegovine su došli živjeti npr. u Švicarsku Konfederaciju), birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a promijenili su mjesto prebivališta unutar države (npr. iz Berna došli živjeti u Zürich),
-birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu upisani u popis birača,
kako bi mogli glasovati na Državnom referendumu o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Prethodnu registraciju birača za glasovanje u inozemstvu birači mogu obaviti u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske na čijem konzularnom području imaju prebivalište ili boravište u inozemstvu najkasnije 14 dana prije dana određenog za održavanje referenduma. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti prethodnu registraciju.
Zahtjev za prethodnu registraciju birača podnosi se (pismeno, usmeno ili telefonom) u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske
Birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji će se na dan referenduma zateći u Republici Hrvatskoj trebaju se prethodno registrirati pri nadležnom tijelu u Republici Hrvatskoj koje vodi popis birača prema mjestu njihovog boravka u RH, ali tek nakon raspisivanja referenduma.
Pregled popisa birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva uprave, a za birače bez prebivališta u Republici Hrvatskoj i s prebivalištem u Gradu Zagrebu u Središnjoj evidenciji popisa birača i birača upisanih u popis birača Grada Zagreba putem.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija prof. dr. sc. Vesna Pusić je preporučila da svi koji to mogu stave link na MVPEIRH ili pak da stave link na Ugovor kako bi svi hrvatski građani bili informirani što je dogovoreno pa prilažemo link:

Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.