Peruanski Hrvat uskoro u Dinamu

120104 phrvatU jeku medijskih procjena da se Dinamo odriče južnoameričkih igrača i okreće novoj strategiji, osvanula je najava da bi prva prinova mogla biti baš iz - Južne Amerike. U Maksimiru bi uskoro na probi mogao osvanuti mladi peruanski napadač hrvatskih korijena Raul Ruidiaz Misitich. Rođen je u Limi, 21 mu je godina, visok 167 cm, tamošnji ga mediji opisuju kao vrsnog driblera i sjajnog tehničara, nadimak mu je »Pulga«, u prijevodu »Muha«, neki mu tepaju »Mali Messi«, član je najvećeg peruanskog kluba Universitario, nastupio je za reprezentaciju na Copa Americi i u Zagreb bi mogao bez odštete.
 
Klub mu duguje zaostale plaće i Ruidiaz bi putem arbitraže mogao dobiti status slobodnog igrača. U natjecanju Copa Sudamericana, južnoameričkoj inačici Europske lige, u šest je utakmica zabio četiri pogotka. No, u prvenstvu je u 20 nastupa tek triput pogodio mrežu. No, jedan od najcjenjenijih južnoameričkih listova, brazilski O'Globo, uvrstio je Ruidiaza 2010. godine među najveće talente latinoameričkog nogometa.

Dinamo je uspostavio kontakte i lako je moguće da daroviti napadač uskoro osvane u Maksimiru. Universitario je lani za Ruidiaza izvjesio čak 1,5 milijuna eura odštete, no kako je klub u financijskim problemima uslijed čega igrači već pola godine nisu dobili plaću, morat će ih pustiti bez naknade.

Peruanski list Depor ističe da je Ruidiazov odlazak u Hrvatsku tek pitanje - sata, a ne dana. Pritom dodaje: »Najpopularniji hrvatski klub Dinamo već mu je ponudio ugovor na tri godine.«

»Spreman sam za ovaj veliki korak. Nadam se da ćemo sve riješiti najkasnije sljedećeg tjedna«, izjavio je Ruidiaz za peruansku tv.

Pitanje je, međutim, razmišljaju li na sličan način i u samom Dinamu. I dok Ruidiaz entuzijastički najavljuje dolazak u Maksimir, sportski direktor Zoran Mamić ističe da ga još nisu stigli gledati, da nisu konkretno razgovarali i da od njegova dolaska vjerojatno neće biti ništa.

Zanimljivo, u Universitariju igraju dvojica igrača naših korijena, s dvojnim hrvatskim i peruanskim državljanstvom, i to obojica napadači: Raul Ruidiaz i Guillermo Tomasevich. (Miroslav Tomašević – Vjesnik)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.