Nova knjiga Stipe Cvitana

120103 cvitanPučkoga pjesnika Stipu Cvitana upoznao sam prilikom susreta domovinskih i izvandomovinskih hrvatskih književnika u Rovinju 2009. godine, piše Ivan Ott.
Cvitan nije bio na listi pozvanih pisaca jer do tada nije izdao niti jednu knjigu, ali je donio sa sobom svoj  pjesnički prvijenac „Maslina u ledini“. Bila je to  zbirka pjesama na tribunjskom dijalektu u koji se čovjek naprosto mora zaljubiti.

Drugi put sam sreo Cvitana 2011. godine na sedmom susretu hrvatskih književnika u Momjanu (Istra) na oproštajnom ručku nazočnih književnika. Opet je došao nepozvan, da vidi poznate i nepoznate književnike. Donio je novu zbirku  „Ne odi nider“/Ne odlazi nikamo.
Stipe Cvitan rođen je 1928. godine u Tribunju, nedaleko od Šibenika. Stipe je pomorac, kapetan obalne plovidbe i upoznao je svaku luku, rt i zaljev, sve otoke i svjetionike na jadranskoj obali. Dugi niz godina živio je u Piranu, a  zadnjih trideset u Luciji kraj Portoroža. Pisao je pjesme uvijek iz duše, za gušt, kako bi kazali Dalmatinci. Tek nedavno ih je odlučio objaviti. Pisac Mirko Orlić dvadeset godina poznaje Stipe Cvitana. Postao je njegov prijatelj i mentor.

U predgovoru Stipine nove knjige stoji : Cvitan je pučki pjesnik koji svoju trajnu nostalgiju za rodnim zavičajem nastoji ublažiti pisanjem pjesama tematski vezanih uz rodni Tribunj i tribunjski kraj. Tu nostalgiju ne pokazuje samo tematikom svojih pjesama nego i jezičnim izričajem. Naime, svoj pjesnički izričaj nastoji temeljiti na tribunjskom mjesnom govoru, a taj govor, u okviru hrvatske dijalektologije, pripada južnočakavskom ikavskom dijalektu koji se na obali uglavnom proteže ma isprekidanom području od pojedinih mjesta oko Zadra, do ušća Cetine, a na otocima od Pašmana do Korčule, uključujući i zapadni dio poluotoka Pelješca. Geografski se pak Cvitanov rodni Tribunj nalazi na sredini hrvatskog dijela jadranske obale jer je prilično udaljen od Savudrije na krajnjem sjeveru te Rta Oštre na kraju juga.
Budući da svoj pjesnički jezik uglavnom temelji na svom mjesnom čakavskom idiomu, Stipe Cvitan je čakavski dijalektalni pjesnik, makar su zamjetni i različiti drugi utjecaji na njegov pjesnički jezik. Obzirom da živi u Sloveniji, njegove pjesme pripadaju hrvatskom iseljeničkom dijalektalnom pjesništvu i kao takve su zanimljiv jezični dokument.
Premda i danas živi na Jadranu, u slovenskoj Luciji kraj Portoroža, Cvitan čezne za vegetacijom, mirisima, bojama, zvukovima i nekadašnjim načinom života u svom rodnom Tribunju.
Zbirku pjesama „Ne odi nider“ Stipe Cvitana izdalo je Hrvatsko društvo Istra Piran u Portorožu 2010.
(www.swr.de)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.