Počela Zimska škola hrvatskoga folklora u Crikvenici

120103 crikvenicaTradicionalna Zimska škola hrvatskoga folklora koju organizira Hrvatska matica iseljenika održat će se od 3. do 14. siječnja u Crikvenici.

Tijekom Škole polaznici će se upoznati s plesovima, pjesmama, narodnim nošnjama i glazbalima panonskog područja kojemu pripadaju Turopolje, Bilogora, Moslavina, Posavina, Slavonija, Baranja te s plesovima Hrvata u Mađarskoj, Vojvodini i Bosanskoj Posavini.

Školu folklora osnovao je 1963. godine hrvatski etnokoreolog i istraživač tradicijske kulture Ivan Ivančan, utemeljivši program koji se i danas poučava. Voditelj ovogodišnje Zimske škole hrvatskoga folklora je, kao i proteklih 20 godina, etnolog i etnokoreolog Andrija Ivančan. Sviranje tradicijskih glazbala hrvatskog panonskog područja poučavat će Stjepan Večković, a tamburaškim orkestrom škole ravnat će prof. Tibor Bün.
Sedamdeset pet polaznika Zimske škole hrvatskoga folklora dolazi iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Srbije (Vojvodine), Švicarske i iz cijele Hrvatske.
U sklopu škole, 5. siječnja, bit će predstavljen i "Hrvatski tamburaški brevijar" etnomuzikologa i glazbenoga pedagoga Mihaela Ferića u kojemu je prikazana povijest hrvatskoga tamburaštva. Knjiga na 500 stranica sadrži 1315 fotografija i preslika dokumenata koji prikazuju dva stoljeća tamburaške glazbe u Hrvatskoj.

Na kraju Zimske škole hrvatskoga folklora, 14. siječnja, održat će se u crikveničkoj Gradskoj športskoj dvorani završni koncert na kojem će polaznici pokazati što su naučili i uvježbali tijekom dvanaest dana boravka u tome lijepom kvarnerskom turističkom mjestu.
(HINA)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.