Cresko ljeto

Crešani već znaju – kada krajem lipnja ugledaju zastavu  "Creske radosti" na zgradi Doma za odgoj djece u Jadranskoj ulici 15 - da je započeo ljetni kamp riječke podružnica Hrvatske matice iseljenika. Djeca su mahom iz Italije i Švicarske, gdje pohađaju u svojim matičnim državama hrvatsku nastavu. No, među njima ima i onih koji još ne govore hrvatski, ali imaju neku hrvatsku poveznicu. Cilj učiteljica - Laure Herceg, Tatjane Barković, Melite Jušić i voditeljice Vanje Pavlovec – jest, da osim novih saznanja, u ugodnome okruženju, steknu izuzetna i poticajna iskustva koja će ih ponovno dovoditi u Hrvatsku.  Kroz igru i scensku pripremu imaju plan da i ove godine pripreme igrokaz na čiju će premjeru doći brojna mala i velika publika iz Cresa.  Inicijalno ideju za glavne likove ovogodišnjega igrokaza – dva mačića – preuzeta je iz pripovijetke Vesne Parun. No, mačići su započeli vlastiti životni put smještanjem radnje u Cres, i to u Dom za odgoj djece gdje susreću domara Mirka, kuharicu Venku, ali i zlatnu ribicu, morskog konjića, ovčicu i druge likove. Dramatizaciju teksta pripremila je Vanja Pavlovec, vodeći  računa o jezičnim kompetencijama i mogućnostima polaznika hrvatskog ljetnog kampa. Već na prvome kampu, održanom u Cresu unazad desetak godina, polaznici su napisali tekst himne creskoga kampa kojeg je uglazbila profesorica Doris Babić. Od tada svi polaznici do kraja svog boravka nauče himnu creskoga ljeta koju izvode na završnoj svečanosti.
U Ljetnom kampu borave i dvoje  ovogodišnjih prvonagrađenih učenika  literarnog i novinarskog natječaja "Zlatna ribica", i to Sara Dulić iz Subotice i Jurica Maasz iz Bratislave, a njihovi nagrađeni radovi ukomponirani su u igrokaz.
Polaznici su uz svesrdnu pomoć profesorice Laure Herceg izradili plakat i pozivnice  za svoju premjeru "Creskih mačića", a tekstove i pjesmice naučili su i uvježbali s profesoricama Barković, Jušić i Pavlovec.
Premijera igrokaza održala se 26. lipnja u Domu za odgoj djece. Pred creskom publikom sudionici su svoje  uloge, uz malu tremu, u maniri velikih glumačkih zvijezda izvrsno odglumili, na opće zadovoljstvo prisutne publike koja ih je nagradila toplim pljeskom. Poželimo da se i sljedeće godine svi susretnemo u Cresu.
Tekst : Vanja Pavlovec

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.