XVI. Dani hrvatskoga pučkoga teatra

U Hercegovcu su od 26.-28.veljače 2010.godine održani XVI. Dani hrvatskoga pučkog teatra. Organizator je bila Hrvatska čitaonica Hercegovac, pokrovitelji Ministarstvo kulture RH, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac uz organizacijsku potporu Hrvatske matice iseljenika.
Uz brojnu domaću publiku, na otvaranju XVI. Dana prisutni su bili i Miroslav Čačija, bjelovarsko-bilogorski župan, Boro Bašljan, načelnik Općine Hercegovac i Marija Hećimović, predstavnica Hrvatske matice iseljenika.
Tradicija održavanja Dana hrvatskoga pučkog teatra nastavlja se u Hercegovcu šesnaestu godinu zaredom. Predstave su bile dobro osmišljene i izvedene na zavidnoj amaterskoj razini i stoga je doživljaj koji su glumci pružili bio lijep, čaroban i neponovljiv.
Kako su se u Hercegovcu i ove godine na Danima okupili kazališni amateri iz tri susjedne europske zemlje to se s pravom mogu predstaviti kao međunarodno kulturno okupljalište amaterskog pučkog teatra, jedino takve vrste u Hrvatskoj.
U bogatom programu nastupilo je pet kazališnih skupina: Igrokazačko društva „Petrovo Selo“ iz Petrovog Sela u Mađarskoj s predstavom „Plavi miš“, autora Carla Laufsa/Curta Kraatza i redateljice Ane Škrapić-Timar; HKUD „Ljutovo“ iz Ljutova u Vojvodini (Srbija) s predstavom „Martinove mengule“, autora Geze Kopunovića i redatelja Nandora Klinockog; HAK Travnik iz Travnika s predstavom „Family“, autora i redatelja Ante Bilića; „Picollo teatar“ iz Staroga Grada na Hvaru (Hrvatska) s predstavom „Francuski krevet“, autora T. Rogera i redatelja Michala Babiaka te domaćin Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Iščašena ideja“, autora Vjekoslava Dominia i redatelja Ivana Bratkovića. Nakon uspješnoga nastupa, kazališne skupine i njihovi voditelji i redatelji su imali prilike čuti poticajno-kritički osvrt prof. Stjepana Pepeljnjaka o viđenim predstavama.
Ovakvim okupljanjem kazališnim grupama iz Mađarske, Vojvodine, BIH i Hrvatske pruža se prilika da se hrvatskoj publici predstave svojim kazališnim predstavama koje izvode na hrvatskom jeziku, u dijalektu kojim govore u svojim domicilnim državama. Takvim nastupima potvrđuju svoju dugogodišnju ustrajnu namjeru očuvanja materinskog jezika u domicilnim državama. Međusobno druženje i kontakti koji su sastavni dio Dana, rezultiraju lijepom suradnjom pa je za očekivati da budu zalogom budućih Dana pučkoga teatra.
Tekst: Marija Hećimović; Fotografije: Foto studio Kobra-Goran Grgić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.