Održan 16. Forum hrvatskih manjina

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i njezina Odsjeka za autohtone hrvatske manjine,  26. studenoga je u Zagrebu održan 16. Forum hrvatskih manjina. Ovaj stručni skup je u Domu iseljenika okupio predstavnike hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije, glavne urednike službenih manjinskih medija (tjednika, elektroničkih medija i www portala).

Tema ovogodišnjega skupa je MEDIJI HRVATSKIH MANJINSKIH ZAJEDNICA I MOGUĆNOSTI OTVARANJA NOVIH KOMUNIKACIJSKIH KANALA.

Pozdravnu riječ nazočnima, otvarajući skup, uputila je ravnateljica HMI-a Katarina Fuček.
U radu skupa sudjelovali su, među inima, i: pomoćnik savjetnik Predsjednika za unutarnju politiku, dr.sc. Vladimir Lončarević, iz MVPEI-a načelnik Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu Petar Barišić, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Milan Bošnjak, viši stručni savjetnik u Upravi za međunarodnu suradnju i europske integracije, iz Ministarstva kulture, Ante Mandarić, ravnatelj Uprave za normativne i upravno-pravne poslove.
Na Forumu su sudjelovali i predstavnici diplomatske misije i konzularnih ureda u RH: Veleposlanstvo Republike Crne Gore, Branislav Karadžić, prvi tajnik, otpravnik poslova, Veleposlanstvo Republike Makedonije, veleposlanik Dančo Markovski. Diplomatske misije i konzularne urede RH u svijetu predstavljali su Generalni konzulat RH u Pečuhu, Ljiljana Pancirov, generalna konzulica, te Veleposlanstvo u Beogradu, mr. Željko Kuprešak, veleposlanik.
Uspjehu skupa zasigurno su pridonijeti urednici i publicisti hrvatskih javnih medija HRT-a, HINE, IKE, Agencije za elektroničke medije i dnevnih listova. Glavni izvjestitelji Foruma su Vesna Kukavica, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo u HMI-a, koja je ujedno i moderator skupa, te Zvonko Božinović, urednik emisije Glas domovine u Redakciji za manjine, iseljeništvo i civilno društvo HRT-a.
Forum je zamišljen kao mjesto dijaloga o aktualnoj manjinskoj medijskoj zbilji i mogućnosti otvaranja novih komunikacijskih kanala  kako bismo međusobnom suradnjom utjecali na poboljšanje kvalitete života i informiranosti u ovom dijelu Europe.
Skup je, pročitavši zaključke, uz zahvalu sudionicima i govornicima, zatvorila Matičina ravnateljica Katarina Fuček.
 
                                        ZAKLJUČCI
U skladu s iskazanom osobitom skrbi Republike Hrvatske o zaštiti prava i pružanju pomoći pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan granica Republike Hrvatske te u skladu s Prijedlogom strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, koju je izradilo Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske (posebno u točki 5.2.5. pod nazivom Jačati hrvatske zajednice putem informiranja i umrežavanja), a uzimajući u obzir dosadašnji stupanj i kvalitetu odnosa matične države i hrvatskih nacionalnih manjina u Europi, sudionici Foruma raspravljali su o temi „Mediji hrvatskih manjinskih zajednica i mogućnosti otvaranja novih komunikacijskih kanala“ i donijeli sljedeće zaključke:

1. Jačanje hrvatskih manjinskih zajednica putem obostranog informiranja i umrežavanja svih hrvatskih državnih i manjinskih medija od presudne je važnosti za poboljšanje komunikacije, međusobne suradnje te prenošenja iskustava i inicijativa na dobrobit svih strana.
 
2. Podržava se spomenuti Prijedlog strategije i to u točki 5.2.5., podtočka  pod nazivom Mediji, koja kaže: Kroz Programsko vijeće HRT-a, a sukladno Zakonu o HRT-u i njegovim potrebnim izmjenama, predstavnik Hrvata izvan Republike Hrvatske zastupat će i štititi interese u unapređenju i nadzoru radijskoga i televizijskog programa.
Također se predlaže da u Strategiju uđe i potpora svim medijima u Hrvatskoj koji prate manjinsku problematiku kako bi praćenje spomenute problematike bilo i zakonski određeno.
 
3. Daje se potpora  Međunarodnom programu "Glas Hrvatske“ Hrvatske radiotelevizije za poboljšanje kvalitete rada.
 
4. Republika Hrvatska i nadležna državna tijela podupirat će medije hrvatskih manjina, jačanje i širenje postojećih te osnivanje novih.
U međudržavnim odnosima nužno je od domicilnih država tražiti da omoguće tamošnjim hrvatskim manjinama adekvatnu medijsku zastupljenost (novine, časopise, radio i tv-emisije, mrežne stranice i sl.) u skladu s poštivanjem manjinskih prava svojih državljana, tj. medijsku zastupljenost koju Republika Hrvatska omogućuje nacionalnim manjinama u Hrvatskoj.
 
5. Sudionici Foruma podržavaju otvaranja novih komunikacijskih kanala te razvijanje korištenja svih oblika medijskog komuniciranja, što će posebice biti olakšano skorim pristupanjem Republike Hrvatske u Europsku uniju.
 
6. Manjinski će mediji i dalje sudjelovati u informiranju, jačanju identiteta, širenju hrvatskoga jezika te posredovanju i stvaranju kulturnih vrijednosti kako bi utjecali na poboljšanje kvalitete života i informiranosti u ovom dijelu Europe.

U Zagrebu, 26. studenoga 2010.
 
 
Katarina Fuček,
ravnateljica Hrvatske matice iseljenika
 
____________________________________________________________
 
Petar Barišić,
načelnik Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu,
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
 
____________________________________________________________
 
Za hrvatsku nacionalnu manjinu u AUSTRIJI
Jurica Čenar,
predstavnik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću
i urednik, Hrvatska redakcija ORF-a Gradišće, Željezno
 
____________________________________________________________
 
Za hrvatsku nacionalnu manjinu u CRNOJ GORI
Miroslav Franović,
predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Tivat
 
____________________________________________________________
 
Za hrvatsku nacionalnu manjinu u ITALIJI
Antonio Sammartino,
predsjednik Zaklade «Agostina Piccoli», Montemitro
 
____________________________________________________________
 
Za hrvatsku nacionalnu manjinu u MAĐARSKOJ
Mišo Hepp,
predsjednik Hrvatske državne samouprave, Budimpešta

____________________________________________________________
 
Za hrvatsku nacionalnu manjinu u MAKEDONIJI
Snježana Trojačanec,
predsjednica Zajednice Hrvata u Makedoniji, Skopje
 
____________________________________________________________
 
Za hrvatsku nacionalnu manjinu u RUMUNJSKOJ
Slobodan Gera,
glavni urednik glasila Hrvatska grančica, Karaševo
 
____________________________________________________________
 
Za hrvatsku nacionalnu manjinu u SLOVENIJI
Mijo Stanko,
dopredsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, Ljubljana
 
____________________________________________________________
 
Za hrvatsku nacionalnu manjinu u SRBIJI
Darko Sarić Lukendić,
predsjednik  Izvršnog odbora Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine, Subotica


 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.