Hrvatska etnoriznica na Braču

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba u ponedjeljak, 19. srpnja u Klesarskoj školi u Pučišćima na otoku Braču započinje radom tradicionalna radionica narodnih nošnji pod nazivom „HRVATSKA ETNORIZNICA“ .
Osnivanje Radionice narodnih nošnji inicirala je prije osam godina Hrvatska matica iseljenika želeći pomoći hrvatskim folklornim skupinama iz iseljeništva,  susjednih zemalja i iz cijele Hrvatske da nauče što više o izvornim narodnim nošnjama, o njihovoj izradi, čuvanju i restauraciji, načinu odijevanja i ukrašavanja tradicijskim tekstilnim tehnikama.
„Hrvatska etnoriznica“ namijenjena je vrlo širokom spektru polaznika: kostimografima, umjetničkim voditeljima i plesačima folklornih društava, osobama koje vole ručni rad, odnosno svima koje zanimaju hrvatske narodne nošnje iz svih dijelova naše domovine i tradicijsko tekstilno rukotvorstvo. Stručni voditelj Radionice narodnih nošnji je naš uvaženi stručnjak prof. Josip Forjan.
Program Radionice obuhvaća teorijsku i praktičnu nastavu. Teorijska nastava pruža osnovne etnološke podatke o hrvatskim narodnim nošnjama, odnosno tradicijskom tekstilnom rukotvorstvu, a u praktičnoj nastavi se dobro i stručno osmišljenim programom omogućava polaznicima da savladaju brojne tehnike potrebne za izradu hrvatskih narodnih nošnji iz svih krajeva naše domovine, te nošnje Hrvata koji žive u susjednim zemljama: krojenje, šivanje, tkanje, sve vrste vezova, ukrašavanje, izrada tradicijskog nakita i oglavlja, održavanje nošnji, restauracija i primjena na sceni (odijevanje ansambala). Paralelno se odvija nastava za početnike i napredne polaznike. Početnici uče osnovne tehnike, dok napredni polaznici individualno biraju pojedine tehnike koje smatraju važnima za svoj daljnji rad, pa tako primjerice mogu odabrati učenje izrade lepoglavske ili paške čipke, tkanje na tkalačkom stanu, zlatovez, izradu tradicijskog nakita, pletenje, različite vrste ukrašavanja tkanina i sl. Radionica je specifična po tome što svaku od spomenutih tehnika  podučavaju izvorni demonstratori i izvrsni poznavatelji s terena, koji dolaze iz različitih dijelova Hrvatske.
Radionica narodnih nošnji „Hrvatska etnoriznica“  traje punih deset radnih dana, a posljednjeg dana, 28. srpnja, održat će se u Klesarskoj školi u Pučišćima izložba radova svih polaznika, tzv. «Otvoreni dan», gdje će pokazati svoje ovogodišnje radove uz praktičnu demonstraciju njihove izrade.

Tekst: Srebrenka Šeravić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.