Hrvatska loza zaplesala na Stradunu

U organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika krajem lipnja u Dubrovniku je boravila folklorna grupa , „Hrvatska loza“, iz Chicaga. Tijekom boravka ,  u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika, uprpiličen im je nastup ispred crkve Sv. Vlaha na Stradunu.
Vrsni folkloraši , iako amateri , održali su veličanstvenu  folklornu priredbu na  najljepšoj gradskoj pozornici  pokazavši brojnoj  dubrovačkoj publici s koliko se ljubavi i požrtvovnosti  njeguje hrvatski folklor među Hrvatima u  Chicagu.
Prelijepe nošenje, uz pjesmu i ples,bile su divni prizor koji su mladi  američki Hrvati pokazali  Dubrovčanima i njihovim gostima. Sa zanimanjem su njihov nastup pratili i novinari, te brojni iseljenici i povratnici .
Inače, ova plesna grupa je osnovana prije 35 godina u Hrvatskom kulturnom centru pri hrvatskoj katoličkoj crkvi Blaženoga Alojzija Stepinca u Chicagu koju su osnovali hrvatski dominikanci.  U isto vrijeme je, uz folklor, osnovana i Hrvatska škola. Upravo su dubrovački dominikanci  za vrijeme njihova boravka u Dubrovniku bili njihovi dobri domaćini, pruživši im nesebično  svekoliku  pomoć i potporu.
Članovi grupe su uglavnom rođeni u Chicagu. To su pretežito mladi, u dobi od  18 do 25 godina. Zanimljivo je da se svaka nova generacija iznimno trudi naučiti note, riječi i koreografije starih hrvatskih pjesama i plesova. Pod pokroviteljstvom Hrvatskog kulturnog centra i crkve Blaženog Alojzija stepinca grupa je dosada gostovala diljem Amerike i Kanade.
U sklopu hrvatske turneje, koja traje od 23. lipnja do 6. srpnja, američka folklorna grupa boravit će u Zagrebu, Krašiću, Opatiji, Gospiću, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku i Osijeku.
Divna je spoznaja da Hrvati izvan domovine s velikom energijom i ljubavlju promiču hrvatski kulturni identitet , te čuvaju i razvijaju hrvatske kulturne posebnosti na način kako to najbolje znaju. „Hrvatska loza“ je svojim nastupima u Gospiću i Dubrovniku to i pokazala.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.