Iseljeničke svečanosti otoka Suska

Na Susku je sve spremno za srebreni jubilej iseljeničkih druženja u starom zavičaju, u kojega pristižu brojni iseljenici nastanjeni pretežito u Sjedinjenim Američkim Državama. Programom je predviđeno da se nakon svete mise na trgu ispred mjesne Crkve i u Ateljeu 513 predstavi nekoliko zanimljivih kulturnih projekata i to:  etnografsko blago Suska  među kojim se izdvajaju nošnje otoka Suska, skulpture Georga Miksa, fotografije Marghit Soldičić te novopriređena turistička karta otoka.U popodnevnim satima organizirane su sportske igre, a u večernjim satima predstavljanje radova Likovne radionice  djece i mladih te dodjela priznanja.          
Hrvatska matica iseljenika podružnica Rijeka organizira višednevnu likovnu radionicu za mlade iseljenike i djecu koji borave na otoku. U povodu tog velikog iseljeničkog jubileja, doprinos mladih sastojat će su u  oslikavanju mjesne pozornice trajnim bojama.
 
Prije više od 25 godina Hrvatska matica iseljenika predložila je iseljenicima i lokalnoj samoupravi da se započne obilježavati njihov dan - Dana iseljenika. Ideju su podupirali sve češći dolasci većeg broja iseljenika u stari kraj. I od tada, a to se posebice odnosi na Susak, taj dan se redovito obilježava zadnje nedjelje u srpnju, kada na otoku  boravi veliki broj iseljenika. U prosjeku u to doba na otoku bude između 150 do 200 iseljenika i njihovih potomaka. Tijekom godina,  Danu iseljenika prisustvovali su brojni ugledni gosti, a među njima, bez sumnje, i najznačajniji: predsjednici Franjo Tuđman i Stjepan Mesić.
 
Najveći broj susačkih iseljenika živi u državi New Jerseya, gdje se računa da ih ima preko 2000. Odlaskom sa svog pješčanog otoka, prije više desetljeća, u pravilu su se nastanjivali u Hobokenu, da bi potom selili u mirnija i ugodnija obližnja naselja u kojima su kupovali vlastite kuće. Njegovali su svoj društveni život i običaje a ponajbolje su to činili u okruženju svoja tri društva koja su utemeljili. Suščani su već davne 1922. godine neformalno osnovali  Društvo sv.Nikole,  nazvavši ga imenom zaštitnika rodnog mjesta. Formalno su ga registrirali 1948.godine. Šezdesetih godina prošlog stoljeća Susak je napustilo najveći broj mladih žitelja. U Hobokenu,  neposredno po svom dolasku, pedesetak mladih Suščana osnivaju 1960.g. Nogometni klub Susak. Pored nogometa, na redovnim nedjeljnim zabavama mladi ljudi su se okupljali i zbližavali.  Velika je  zasluga nogometnog kluba  što su  mladi Suščani ostali toliko povezani. S vremenom većina Suščana seli u Ferview gdje u novom mjestu stanovanja, opet mladi,  godine 1981.  osnivaju treći klub - Susak Klapu. Kupuju  klupsku zgradu i razvijaju brojne aktivnosti. Posebno njeguju svoj hrvatski identitet a najveća potpora u tome su im hrvatski svećenici, od kojih neki i iz njihova kraja.Ostvarili su  dugotrajnu i plodnu suradnju s riječkim ogrankom Hrvatske matice iseljenika.
 
Dan iseljenika organiziraju: Mjesni odbor Susak, Hrvatska matica iseljenika podružnica Rijeka i Turistička zajednica Malog Lošinja.
Iseljenički turizam otoka Suska se pokazao kao izvrstan vid kulturnoga turizma – jer potomci naših otočana pokazuju veliki interes za kulturno povijesne znamenitosti matične zemlje. Često sudjeluju u humanitarnim akcijama u kojima se pomaže zdravstvu i prosvjeti naših raseljenih otočnih sredina. Iz tih razloga područni ured Hrvatske matice iseljenika iz Rijeke taj je vid okupljanja potakao i na drugim otocima poput Krka, gdje će se Dan iseljenika otoka Krka održati 1. kolovoza 2010.   

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.