Otvorena Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

Tekst : Tamara Dagen

U auli Rektorata otvorena je 28. lipnja Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture koju dugi niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika.
Na svečanom otvaranju polaznike su pozdravile prorektorica za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ksenija Turković, rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport Hrvatske matice iseljenika Lada Kanajet Šimić i ravnateljica Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture prof. dr. sc. Zrinka Jelaska.
U radu Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture ove godine sudjeluje 43 polaznika iz 17 europskih i prekooceanskih zemalja (SAD, Kanada, Švedska, Australija, Velika Britanija, Francuska, Litva, Švicarska, Španjolska, Japan, Poljska, Belgija, Njemačka, Danska, Austrija, Češka, Mađarska). Kao i prethodnih godina, šest polaznika dolazi s partnerskih sveučilišta iz Beča, Pečuha, Praga, Toronta i Vilniusa kao stipendisti Sveučilišta u Zagrebu.
Program Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture sastavljen je od akademskog i kulturnog dijela tijekom kojih polaznici uče hrvatski jezik (110 školskih sati) te posjećuju muzeje, galerije, kazališta i razne kulturne i obrazovne ustanove.
Polaznici Škole svakoga dana od ponedjeljka do petka pohađaju pet sati obvezne nastave hrvatskog jezika koja se sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati na kojima se uči i vježba gramatika, proširuje rječnik, razvijaju komunikacijske sposobnosti i poboljšavaju jezične vještine čitanja, pisanja, slušanja i govorenja. U okviru kulturnog dijela programa polaznici obilaze Zagreb te odlaze na organizirane izlete.
Na kraju akademskog programa polaznici pišu završni ispit iz hrvatskog jezika koji se sastoji od usmenog i pismenog dijela, nakon čega dobivaju diplomu Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture i svjedodžbu s upisanim ocjenama.
Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture službeno je započela s radom u subotu, 26. lipnja.Nastava se održava u Studentskom domu Cvjetno naselje.

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.