Prva hrvatska maratonka u HMI

U sklopu događanja Srijedom u Matici 27. listopada je u nazočnosti ravnateljice Katarine Fuček, Ljiljane Ujlaki-Šubić, voditeljice Ureda za međunarodnu suradnju HOO-a, Daria Nemeca, pomoćnog trenera u Atletskoj školi Zagreb-Ulix i mnogih prijatelja Matice predstavljena hrvatska trkačica, maratonka Lisa Stublić iz Connecticuta (SAD).
U spontanom iznimno zanimljivom razgovoru s krhkom Lisom, koji je vodila Ljerka Galic, doznali smo više o ovoj uspješnoj, skromnoj sportašici koja je u Berlinu ostvarila A normu za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo. Lisa je nastupom u Berlinu popravila stari hrvatski rekord i zauzela 9. mjesto s rezultatom 2:33,42.
Lisa je početkom 2008. godine iz New Yorka došla u očevu domovinu Hrvatsku i ovdje želi zauvijek ostati. „Ovdje je život nekako mirniji, bez stresa, ljepši nego u Americi“, na simpatičnom hrvatskome veli Lisa, koja je u Maticu došla u pratnji svog pomoćnog trenera i dečka, Daria Nemeca. Lisa je hrvatska rekorderka na 5000 m zapreke u polumaratonu i maratonu. „Hrvatska takav talent u maratonu još nije imala. Velika je profesionalka i naša velika nada, no teško izlazimo nakraj s troškovima njezina putovanja na natjecanja. Stoga su nam neophodni sponzori“, veli trener Nemec.
U usporedbi s američkim klubovima, hrvatski su klubovi za Lisu bolji od američkih i jako su važni za sportaša. „U Hrvatsku me dovela velika želja da naučim hrvatski jezik i vidim kako je živjeti u zemlji o kojoj mi je tata stalno pričao. Ovdje mi je lijepo i tu imam i puno prijatelja. Moram naglasiti kako su ovdje prijatelji zauvijek i možeš im se u svakom trenutku obratiti za pomoć“, veli simpatična Lisa koja je na elitnom Columbia Universityju diplomirala glazbenu teoriju i koja svira flautu.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.