Prvi put Srijedom u HMI

Tekst:Željka Lešić; Fotografije: Hrvoje Salopek

U Hrvatskoj matici iseljenika je u nazočnosti ravnateljice Katarine Fuček, novinara, djelatnika, suradnika i poštovatelja rada ove kuće, 28. travnja, održana prva u nizu tribina u sklopu novoga Matičina programa koji nudi niz zanimljivih susreta s uglednim iseljenicima i povratnicima u domovinu Hrvatsku.

Gosti tribine bili su australski povratnici, književnik i ekonomist, otac i sin, Drago i Goran Šaravanja. Svojim iskrenim domoljubnim nastupom Šaravanje su nazočnima ponudile ugodno druženje i odgovor na pitanje zašto su se vratili u Hrvatsku. Kroz uspješnu i zanimljivu tribinu vodila je Ljerka Galic, prof.
 
Književnik i publicist Drago Šaravanja rođen je 1940. u Lipnom nedaleko Ljubuškog (BiH). Uz književni rad, Šaravanja je u Australiji ostvario uspješnu poslovnu karijeru. Kao devetnaestogodišnji izgnanik iz domovine upornim radom s usporednim školovanjem uspio je ostvariti u Australiji zavidan položaj svoje obitelji. Njegov uspjeh u Australiji i Hrvatskoj nastavljaju njegovi visokoobrazovani i u struci iznimno uspješni sinovi (jedan u ekonomskim, a drugi u medicinskim znanostima, jedan u Australiji, drugi je povratnik u Hrvatsku. )
 
Goran Šaravanja, ekonomist iz financijske tvrtke CAIB, 2007. imenovan je voditeljem novoosnovane službe makroekonomskih analiza i izrade strategija u Zagrebačkoj banci. Šaravanja će voditi tim ekonomista koji će se baviti izradom analiza i prognoza o makroekonomskim i gospodarskim kretanjima, izradom analiza za pojedine industrijske sektore te analizom financijskog tržišta za Zabu.

Šaravanja je tri godine radio u Ministarstvu financija Novog Južnog Walesa na poslovima provedbe politike tržišnog natjecanja i makroekonomskih analiza, a od listopada 1999. do srpnja 2001. u odjelima za makroekonomske analize i prognoze i upravljanjem javnog duga Ministarstva financija Republike Hrvatske.
 
Novi susret SrIjedom u HMI bit će 5. svibnja 2010. u 13 sati. Tema su Emigrantske pustolovine Vande Boras Podravac od Buenos  Airesa do Canberre. Bit će to
razgovor s autoricom novoga izdanja HMI, knjige Dnevnik iz tuđine / Stradanja hrvatskog naroda u XX. stoljeću gledana kroz prizmu jedne hrvatske obitelji.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.