Novi roman Ramóna Díaza Eterovica

Tekst:Vesna Kukavica

Novi roman slavnog čileanskoga pisaca hrvatskih korijena Ramóna Díaza Eterovica Druga želja fantastično je djelo majstora kriminalističkoga zapleta u kojem nas kroz niz avantura vode poznati nam privatni istražitelj Heredia i njegov mačak Simenon.
 
Knjigu su zajednički objavili Zagrebački holding podružnica AGM i Hrvatska matica iseljenika, koji u sunakladničkim projektima nastoje domaćoj javnosti približiti najbolje hrvatske književnike iz iseljeništva. Sa španjolskoga jezika roman je prevela Željka Somun. Glavna urednica četvrtoga romana Ramona Díaza Eterovica izdanog na materinskom jeziku njegovih bračkih predaka je Grozdana Cvitan. Uz hrvatski, djela su mu prevedena na desetak svjetskih jezika među kojima su i engleski, ruski, francuski, talijanski te grčki.
 
Pustolovine privatnoga istražitelja godinama pratimo u knjižnom nizu Eteroviceve stalne naklade LOM iz Santiaga de Chilea, a ovaj pisac iznimnoga književnoga dara, zahvaljujući ekranizaciji Heredijinih zgoda i nezgoda na Čileanskoj nacionalnoj televiziji, stekao je zasluženu slavu diljem Južne Amerike.
Romani Grad je tužan, Sedmero Simenonove djece, Anđeli i osamljeni, Dušino oko, Nitko ne zna više negoli mrtvi, Sam u mraku, Čovjek koji pita, Nikada nemoj zavoditi stranca, Boja kože i U sjeni novca nagrađivani su najvišim priznanjima u čileanskoj literaturi.
 
Malo je koji čileanski autor u nekom literarnom projektu bio uporan poput Ramóna Díaza Eterovica. Njegov junak Heredija glavni je lik njegovih desetak romana i od svoga pojavljivanja u književnosti živi u uličici Ayllavilú, u blizini gradske tržnice, poznatoj po tome što se u njoj smjestio jedan od najtradicionalnijih barova centra Santiaga, La Piojera. Kroz fiktivni lik privatnog istražitelja, Díaz Eterovic progovara o svakodnevnim gorućim temama, poput ksenofobije koja se pripisuje Peruancima s glavnoga trga, ožiljaka diktature i trgovine drogama, ali i najrazličitijim životnim avanturama.
 
U ovom romanu susrećemo Herediju koji se približava pedesetoj, osjećajući fizičku istrošenost kao rezultat svog nesigurnog posla i nakupljenih udaraca, koliko fizičkih toliko i emotivnih, te povrh svega stalnu neizvjesnost vezanu uz vlastito podrijetlo. Po prvi put autor ustupa prostor Heredijinoj biografiji, prikazujući ga kao siroče odraslo u sirotištu koje jedva da se sjeća majke i koje nije nikad upoznalo oca. Heredija se prihvaća zadatka da pronađe starca čiji se sin vraća iz inozemstva, dok s druge prima neočekivane vijesti o vlastitoj obitelji. Junaka autor emocionalno angažira u obje istrage, dok kroz susrete s ljudima iz njegove prošlosti konačno objašnjava kako mu se oblikovao karakter i zašto je Heredia takav kakav jest: bez korijena, nesposoban izgraditi trajne veze sa ženama. Tim se temama bavi roman Druga želja, ne gubeći jedinstvene značajke cijeloga ciklusa: postoji zagonetka koju treba riješiti i svojski se potruditi povezati konce i slijediti trag, uvijek okružen opasnošću.
Čitatelj koji se po prvi put susreće sa svijetom u kojem se kreće ovaj detektiv, poželjet će zaroniti u njegovu prošlost i posegnuti za prijašnjim epizodama. To je samo pitanje vremena, ocijenio je književni kritičar Rodrigo Pinto iz prestižnog časopisa El Sábado de El Mercurio.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.