Srijedom u Matici

U sklopu događanja „Srijedom u Matici“, 6. listopada u HMI-u je predstavljen inženjer i pjesnik Petar Frano Bašić, povratnik iz Južnoafričke Republike (JAR), koji je u Maticu došao sa sinom Zoranom. U neformalnom i iznimno zanimljivom razgovoru koji je s Bašićima vodila Ljerka Galic, doznali smo nešto više o dalekoj Južnoj Africi, te našim Hrvatima koji ondje žive i njeguju hrvatske korijene. Ponajprije nam se predstavio Petar Frano Bašić, iznimno popularan član hrvatske zajednice u JAR-u.
Ovaj ugledni hrvatski iseljenik je rođen u Splitu 1945. godine. Kao četrnaestogodišnji mladić, Bašić 1959. godine odlazi u JAR. Nakon studija strojarstva u Johannesburgu na Witwatersrand sveučilištu, magistrirao je na Sveučilištu u Cape Townu gdje je prije povratka u domovinu živio s obitelji. Surađivao je i s glasovitim kirurgom Barnardom na izumu srčano-pomoćnoga stroja, koji se i danas rabi diljem SAD-a. Utemeljitelj je škole hrvatskog jezika u Cape Townu i do sada je objavio tri zbirke pjesama: „Svilene siluete“, „Srebreni odbljesci“, „Prijelomna noći“ , koja je nedavno promovirana na 13. Susretu pjesnika u Rešetarima. Ovaj 65-godišnji Splićanin sa suprugom Marijom sada živi u Trogiru, gdje se nastanio nakon 50 godina života u izvandomovinstvu. U JAR-u su mu sinovi Darko, Zoran i Dinko, te snaha Rosa i unuk Petar Cherbylom.
Zoran (28) je veliki zaljubljenik u Hrvatsku i sada je u obilasku svoje pradomovine. Kao stručnjak na telekomunikacijama, razmišlja o mogućoj suradnji Hrvatske i JAR-a. „Ovo je predivna zemlja s prekrasnim krajolikom. Najviše me oduševljavaju šume. U Hrvatsku dovodim i svoje prijatelje, koji su oduševljeni  i govore kako je to najljepša zemlja na svijetu“, napominje Zoran.
Tekst: Željka Lešić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.