Turneja HMI Split po Ekvadoru

Tekst: Branka Bezić Filipović

U Ekvadoru živi oko 4.000 potomaka Hrvata, a najviše ih ima u priobalju. Prva doseljavanja su započela krajem 19. stoljeća, kada se na tom području skupljala tagua, biljna bjelokost ili sjemenke koštane palme, a slale su se u Europu za izradu fine dugmadi. Danas se Hrvati bave drugim zanimanjima, a žive u pacifičkim gradovima Manti, Machali, tromiljunskom Guayaquilu, dok ih najmanje ima u glavnome gradu Quitu.
Turneja po Ekvadoru, u organizaciji HMI Split, bila je osmišljena zbog pokretanja hrvatske zajednice i povezivanja sa zemljom njihovih predaka, te dogovora o suradnji na raznim područjima. Na put je išao i Mili Razović, predsjednik Turističke zajednice Dalmacije, te predavač na studijima turizma u Šibeniku i Zadru.
U Guayaquilu su sudionike turneje, sredinom kolovoza, dočekali s hrvatskim zastavicama u rukama Luis Aviles Uscocovich, predsjednik Udruge Hrvata Ekvadora i profesor Yamil Ciurliza, obojica podrijetlom s područja Dubrovnika. Kasnije su nam se pridružile i Guadalupe Diminich i Francisca Kravarevich, dopredsjednica i blagajnica udruge.
Program su gosti započeli istoga dana po dolasku, sastankom s predsjednikom Gospodarske komore Guayaquila, Eduardom Pena Hurtadom, hrvatskih korijena, te dogovorili predstavljanje hrvatskih proizvoda u Ekvadoru i njihovih u Splitu.
Navečer su se u kući obitelji Kolich sastali sa šezdesetak Hrvata. Predstavili su im španjolsku verziju DVD-a ‘’Hrvati na markama svijeta’’, te prikazali film o Hrvatskoj. Udruga Hrvata Ekvadora nema svoje prostorije, pa im je time otežan rad i okupljanje. Za događaj je pokazala zanimanje i lokalna televizija.
Pitanje prostorija udruge riješeno je sljedećega dana na sastanku s gradonačelnikom Jaimeom Nebot Saadijem,  koji je pozitivno reagirao na prijedlog predstavnice HMI, a koji je i sam bio u Hrvatskoj.
Razović je istoga dana održao predavanje o hrvatskom turizmu, na turističkome smjeru Fakulteta politehnike, te je u Gradu razmijenio iskustva s Josephom Garzozijem, pročelnikom ta turizam i međunarodne odnose.
Sudionici turneje su posjetili tvornicu kave i kakaa Lurdes de Pandzich, izvan grada, koja je kao i njen suprug Simon Pandzich, zainteresirana za suradnju s Hrvatskom.
Sljedeći dan proveli su 200 km južnije pokraj grada Machala, na plantaži banana obitelji Marić, podrijetlom s otoka Visa. U razgovoru sa svim Hrvatima, s kojima su se našli, sudionici turneje dogovorili su organizirati Tjedan Ekvadora u Splitu, u prvoj polovici iduće godine.
Program je obećala financijski podržati i doministrica turizma Solange Garces Aguilar, s kojom su se sastali po dolasku u glavni grad. Također, sudionici turneje su se sastali i s Freddyjem Eguezom Riverom, predsjednikom Turističke komore pokrajine Pichincha u kojoj se nalazi ekvadorska metropola, a koji je obećao doći u Hrvatsku iduće godine. Poslovni sastanak imali su i s Pablom Davila Jaramillom, predsjednikom Komore za proizvodnju i gospodarstvo, koji je ,također, podržao održavanje Tjedna Ekvadora u Splitu. Petar Klaic, čiji je otac došao iz Posavine, sa suprugom Veronicom želi okupiti Hrvate iz Quita. Popis je obuhvatio sedamdesetak osoba, a stalno se povećava. Na sastanku u Komori naišli su na savjetnicu za pravne poslove čiji suprug nosi prezime Darlić Mardešić, podrijetlom iz Komiže. Uz gospodarske susrete, u Splitu bi domaćini održali i izložbu nakita od tague, radionicu čokolade, te predstavili gastronomsku ponudu Ekvadora.
U Ekvadoru rade sestre Iva Jelić i Antonela Medić. Osim njih još djeluje i misija reda Krist misionar moliti, koju vodi sestra Lenka Čović na području San Francisco de Oyacoto. Misionarke, kojima pomažu i laici, provode evangelizaciju zabačenih područja. Za časne i njihove učenice, te laike koji im pomažu, gosti iz Hrvatske prikazali su film o Hrvatskoj, a oni su zauzvrat održali prigodni glazbeno - folklorni program.
Ovom turnejom otvorena su vrata suradnje s još jednom hrvatskom zajednicom u Južnoj Americi o kojoj još uvijek premalo znamo.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.