Turneja kanadskih Hrvata po Lijepoj našoj

Tekst i fotografija: Branka Bezić Filipović

U organizaciji HMI u Hrvatskoj je desetak dana, od početka kolovoza, boravila grupa od četrdesetak kanadskih Hrvata iz Mississauge, među kojima je bila i ženska nogometna ekipa “Croatia Mississauga”, sastavljena od srednjoškolki. Grupa je turneju započela u Zagrebu, gdje je bila odigrana i prva utakmica protiv ŽNK “Agram”. Putovanje je nastavljeno preko Plitvica, prema Kninu, gdje su dragi nam gosti bili primljeni od strane gradonačelnice Josipe Rimac, razgledali kninsku tvrđavu i tamo položili vijenac, te odigrali prijateljsku utakmicu sa ženskom nogometnom sekcijom društva “Sport za sve Knin”.
 
Kako je idućeg dana bio 5. kolovoza, Dan domovinske zahvalnosti, tim povodom su svi otišli u Čavoglave. Tamo su odigrale utakmicu s djevojkama iz ŽNK “Split”, koje su zbog toga došle iz Splita, a to je bio jedini okršaj ženskih ekipa tog dana, jer su ostale utakmice odigrale isključivo muške momčadi. Manifestacija je završila koncertom Marka Perkovića Thompsona.
 
Sutradan se nastavilo igrati nogomet, ponovo protiv ŽNK “Split”, ali ovaj put baš u Splitu, na terenu kluba “Dalmatinac”. Idućeg dana, slijedilo je druženje u Lokvi Rogoznici na plaži i uz domaće specijalitete spremljene ispod peke. Naime, već su se sklopila prijateljstva među djevojkama, što je zapravo i cilj ovakvih susreta. Druženje je organizirala predsjednica NK “Split”, gospođa Vinka Fabjanac i sama nekadašnja igračica, koja iz vlastitog iskustva znala da je najvažnije ono što izađe iz okvira sporta, jer baš to ostane za cijeli život.
 
Turneja je završila u Rijeci, ponovo sportski, nakon utakmice s riječkim djevojkama iz kluba “Jack pot”.
 
Nadamo se da su ove mlade djevojke i njihovi roditelji ponijeli lijepe dojmove iz domovine svojih predaka i da će se ovakvi posjeti nastaviti i idućih godina, da bi Hrvate u Kanadi što više vezali za njihove korjene, kao i sve Hrvate izvan domovine.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.