Uskršnje izložbe pulske podružnice HMI

Tekst: Ana Bedrina

Za uskršnje blagdane, kada počinju prvi dolasci naših iseljenika i drugih gostiju iz inozemstva, u pulskoj podružnici Hrvatske matice iseljenika otvorene su dvije zanimljive prigodne izložbe.
U petak, 26. ožujka otvorena je gastro-izložba istarskih izvornih proizvoda vina, maslinova ulja, sira i pršuta pod nazivom “DOMAĆE JE DOMAĆE-HAND MADE IS THE BEST”. Izložba je dogovorena s istarskim obrtnicima udruženim u udrugu “ISTARSKI GUŠTI” (okusi) s ciljem predstavljanja svojih autohtonih, domaćih proizvoda, pripravljanih po starinskim recepturama.
Milan Buršić iz Vodnjana na izložbi je predstavio svoje suhomesnate proizvode poput pršuta, ombola i pancete, a razne vrste sira obrt “Vesna”iz Loborike. Našla su se tu već poznata i nagrađivana vina i rakije obitelj Benazić iz Pule te izvrsno maslinovo ulje s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Fiore Željka Mirkovića iz okolice Vodnjana. Predsjednik Udruge Milan Buršić na otvaranju izložbe zahvalio je Hrvatskoj matici iseljenika-Pula na suradnji.
Istog dana, također u prostorima pulske podružnice HMI, bila je otvorena i izložba slika i predmeta u zanimljivoj tehnici stakla “ISTARSKA FUZIJA” autorice Morene Andačić iz Pule. Na svečanom otvorenju, akademska slikarica Aleksandra Rotar pojasnila je tehniku upotrebe stakla u umjetnosti i zadržala se na fuziji kojom se bavi Andačić.
Voditeljica pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika napomenula je da su obje  izložbe osmišljene uglavnom za brojne povratnike i uskršnje goste iz iseljeništva pa i druge koji dolaze u Pulu i Istru. Izložba ostaje otvorena do 10. travnja 2010. godine.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.