Započeo Eco Heritage Task Force ove godine u karlovačkoj županiji

Tekst: Oriana Španović

U prostorijama Hrvatske matice iseljenika 25.07. okupili su se sudionici projekta Eco Heritage Task Force. Predstavnici iz desetak zemalja širom svijeta, gladni izazova koji im pruža boravak i rad u Hrvatskoj, sada su gosti Duge Rese, gdje ih čekaju razni zadaci. Ekološki projekt, sa tradicijom dugom 18 godina, ima misiju obnoviti razne dijelove širom lijepe naše. U tome marljivo pomažu hrvatski iseljenici, a i njihovi prijatelji kojima su vrata uvijek otvorena.
U ponedjeljak, 26.07. osvanuo je uz buđenje vuvuzelom, sve u duhu ove godine svjetskog prvenstva. Moramo priznati mudar potez Darka koji stiže iz Južne Afrike. Svi su sa znatiželjom 'skočili' iz kreveta, a to je bio i cilj u 7 h. Radni dan je zvanično počeo. Nakon govora voditeljice Task Force-a Nives Antoljak i članova arheološkog tima čiji su lideri Krešimir Raguž i Sanjin Mihelić, koji će biti najbolji vodiči u naredna tri tjedna, uputili su se na tri lokacije. Prva od njih je uz rijeku Mrežnicu kod Učeničkoga doma, u Dugoj Resi, gdje smo i smješteni. Bez sumnje srdačni domaćini, lijep smještaj i ukusna hrana. Ova grupa ima zadatak čistiti keramiku koja vuče svoje korijene iz rimskog doba. Neki  su posjetili stari grad Novigrad na Dobri i suočili se sa nešto drugačijim zadacima. Oni će morati ući u ulogu pravih arheologa i proći kroz sve faze koje propisuje jedno arheološko istraživanje. Tu se podrazumijeva pregled terena, iskopavanje, obrada nalaza, znanstvene obrade i na koncu muzejsko prikazivanje. Važno je i spomenuti da je najslavnije razdoblje ovog grada tijekom vlasti Frankopana. Lokacija treće grupe je Sv. Petar Mrežnički, gdje su sudionici otpočeli prvu fazu istraživanja, pod palicom arheologa iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Jedno komadić zemlje je prokopan, a prvi dan nije imao značajnijeg 'ulova' iz rimskog doba. No, nisu klonuli duhom.
Nakon 'radnog vremena' sudionici su se svojevoljno pridružili jednoj od radionica, koje iz godine u godinu dokazuju svoju profesionalnost. Učenje hrvatskog jezika, čija je voditeljica marljiva prof. Sanja Oblučar je uvijek pravi mamac za početnike, a i one koji već govore hrvatski, pa i ovog puta broj sudionika nije iznevjerio. Internetska radionica, pod vodstvom Darka Bašića će svoju uspješnost dokazati EHTF blogom, na kojem se iz dana u dan radi. Dramska radionica uvijek razveseli gledatelje predstavom na završnoj večeri. Voditelj je Slaven Španović, a on će se i ove godine potruditi da uspjeh ne izostane. Za sve informacije, brige i probleme sudionici se mogu obratiti dugogodišnjem voditelju Ivanu Galiću.
Večeri planiraju oplemeniti predstavnici zemalja (Makedonije, Rumunjske, Francuske, Afrike, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije, …) u vidu tradicionalnog jela, pića, glazbe i igara. Planiramo i posjetu Jadranskom moru, točnije Selcu, Novom Vinodolskom, Senju, Rijeci.
Nadamo se još jednom uspješnom Eco Heritage Task Force-u koji Hrvatska matica iseljenika tradicionalno organizira već dugi niz godina a ove godine u suorganizaciji s Arheološkim muzejem iz Zagreba.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.