Završena Zimska škola hrvatskoga folklora

Tekst: Srebrenka Šeravić

Svake zime početkom siječnja, već dvadesetak godina zaredom, Crikvenica postaje gradom folklora. Naime, tamo se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održava tradicionalna Zimska škola hrvatskoga folklora, program namijenjen voditeljima hrvatskih folklornih i tamburaških skupina iz cijeloga svijeta. Unatoč ekonomskoj krizi, u crikveničkom hotelu „Kaštel“ okupilo se 3. siječnja ove godine čak osamdeset i pet folkloraša, plesača i svirača iz Argentine, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i cijele Hrvatske. Dolazak tolikog broja mladih ljudi u Crikvenicu dokazuje da zanimanje za hrvatski folklor ne jenjava, dapače, svake godine pristižu i novi polaznici, a osnivaju se i nova folklorna i tamburaška društva. Najmlađi polaznik ovogodišnje Zimske škole folklora imao je svega deset godina, a naš najstariji plesač zakoračio je dobrano u deveto desetljeće svoga života…
Na ovogodišnjoj Zimskoj školi podučavali su se plesovi, pjesme, glazba i glazbala te narodne nošnje hrvatskog alpskog područja: Međimurja, Podravine, Hrvatskoga zagorja, Prigorja, Karlovca i okolice, Gorskog Kotara i Istre. Usporedno su učile, kao i uvijek, tri grupe: plesna, tamburaška i grupa tradicijskih glazbala, a predavanja su se punih dvanaest dana održavala i prije i poslije podne. Za vrijeme nastave predstavili su se plesom, glazbom i izvornim narodnim nošnjama i članovi folklornih skupina iz Bribira i Jelenja koji su samo iz tog razloga doputovali u Crikvenicu.
U večernjim satima održavali su se i dodatni, neobvezni sadržaji: prezentacije terenskih foto i video zapisa, maskenbal polaznika Škole folklora, sijelo, Hercegovačka i Podravska večer. Ova dva potonja programa okupila su doslovce sve polaznike Škole i to ne bez razloga. Članovi nekoliko hrvatskih folklornih društava iz Hercegovine ove su zime ponovno predstavili kraj iz kojega dolaze i svoju tradiciju. Posebice delicije Hercegovine: pršut, sir iz mješine, vino, kolači, smokve…
Nekoliko dana nakon toga stigli su na Školu folklora gosti iz Podravine, iz grada Đurđevca. Sjajna ženska vokalna skupina „Đurđevčice“ predstavila nam je glazbu sa svog najnovijeg nosača zvuka. Turistička zajednica Đurđevca i KUD „Petar Preradović“ oborili su s nogu i one najzahtjevnije: s prepunih stolova mamili su domaći podravski specijaliteti: špek i čvarci, švargla, jeger, sir i vrhnje, zlevanka, domaći kukuruzni kruh, razni slasni kolači, rakija od ruške tepke.
Ne treba niti spominjati da su se ove dvije tematske večeri protegle uz pjesmu i svirku tamburaša do ranih jutarnjih sati….
Zimska škola folklora završila je u četvrtak, 14. siječnja veličanstvenim koncertom u Gradskoj športskoj dvorani Crikvenice. Po prvi puta su sami polaznici osmislili čak pet plesnih koreografija i to, sudeći po aplauzu publike, iznimno uspješno. Izvrstan je bio i nastup tamburaškog orkestra škole folklora i svirača tradicijskih glazbala. Sve u svemu, bio je to koncert za pamćenje.
    

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.