Završio ovogodišnji Eco Heritage Task Force

Tekst i fotografije: Nives Antoljak

Završnom svečanosti sudionici EHTF-a iz deset zemalja svijeta oprostili su se s gradom Duga Resa gdje su proveli tri tjedna radeći, družeći i zabavljajući se.

Suradnjom s Arheološkim muzejom u Zagrebu i Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Karlovcu mladi su napravili veliki i značajan posao u Karlovačkoj županiji, a za to im je Nives Antoljak, voditeljica projekta, svima podijelila Zahvalnice.
 
Oprali i obilježili su kilograme prahistorijske keramike nađene u tom kraju. Otvorili su dva nova lokaliteta i to u Sv. Petru Mrežničkom i u Novigradu na Dobri. Pronašli dva kostura a iz kojeg vremena to će analize pokazati…
 
Nisu samo radili, sudjelovali su u dramskoj i internet radionici te tečaju hrvatskog jezika a sve što su naučili ili uvježbali darovali su građanima Duge Rese u klubu "MM" na prezentaciji zadnju večer. Izveli su predstavu „Zagrebački orkestar“ Dražena Ferenčine u obradi dugogodišnjeg polaznika EHTF-a i jednog od voditelja studenta glume Slavena Španoviča.
 
Prof. Sanja Oblučar sa svojim polaznicima tečaja hrvatskog priredila nam je „uživo“ javljanje iz Selca, Rijeke, N. Vinodolskog, Senja i drugih mjesta koje su mladi posjetili tijekom vikenda i kada su prisustvovali obilježavanju Dana domovinske zahvalnosti. U Gršćakima su bili na misi za branitelje, slušali predavanje o Oluji i jeli vojnički grah, te se obogatili za znanje o novijoj hrvatskoj povijesti i značaju tog kraja u Domovinskom ratu.
 
To su mlade generacije koje nemaju puno znanja o Domovinskom ratu za razliku od generacija mladih koje su pokrenule projekt Tak Force 1992 godine tijekom rata i nastavile dolaziti i pomagati u obnovi Hrvatske. Zato nastojimo u ovo novije doba raditi na očuvanju hrvatskih prirodnih i kulturnih bogatstva ali i ne zaboraviti početke Projekta i prve porive mladih hrvatskog porijekla koji su se okupili u Hrvatskoj matici iseljenika s plemenitim ciljem - dobrovoljno raditi na obnovi Hrvatske, kao i danas na očuvanju njene baštine.
 
Vratiti će se ponovno jedne od idućih godina a u međuvremenu će gledati blog stranice koji je uradila Internet radionica: www.taskforce2010.blog.hr i družiti se virtualnim putem, krenuti u posjete jedni drugima te čuvati prijateljstva i ljubav prema Hrvatskoj.
 
Više od svega govore neki dojmovi s bloga.
 
Utorak, 10.08.2010
Ušli smo u kolotečinu života. Sada smo jedna velika harmonična obitelj. Imamo još nekoliko dana raditi, delati i uživati u partijima. Budi se svijest o tome i zato smo usredsređeni jedni na druge. Koristimo svaki sekund za još bolje upoznavanje i još toplije poglede. Grupa koja ostaje u učeničkom domu ima oprati još mnogo vrećica punih keramike. Sv. Petar Mrežnički je i dalje aktualan, pronađeno je još kostiju u nekadašnjoj grobnici kod crkve. Ni Novigrad ne zaostaje, grupa marljivo obavlja svoje zadatke koje zadaju arheolozi iz Zagreba.
Druženje u sobama i neumoljiva konverzacija 'obojena' vedrim i zanimljivim temama obilježili su noć 10.8. Ipak, san manjka. Ne želimo propustiti ni jedan trenutak preostalog druženja.

Piše: Oriana Španović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.