Završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture 2010.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.
I ove se godine potvrdilo da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskih i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu budući da je okupio 43 studenata iz 17 europskih i prekooceanskih zemalja (SAD, Kanada, Švedska, Australija, Velika Britanija, Francuska, Litva, Švicarska, Španjolska, Japan, Poljska, Belgija, Njemačka, Danska, Austrija, Češka, Mađarska). Kao i prethodnih godina, šest polaznika dolazi s partnerskih sveučilišta iz Beča, Pečuha, Praga, Toronta i Vilniusa kao stipendisti Sveučilišta u Zagrebu.
 
Akademski je program obuhvaćao 110 školskih sati nastave, 95 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave. Jezična se nastava sastojala od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Polaznici su bili podijeljeni s obzirom na znanje hrvatskoga jezika, a ove su godine skupine dobile nazive prema tradicionalnim hrvatskim desertima: fritule, paprenjaci, štrukle, orahnjača, rožata, međimurska gibanica.
 
Osim akademskog jezičnog programa, studenti su sudjelovali u programu kulture. Na samome su početku bili upoznati s hrvatskim identitetom i promocijom, a slijedila su predavanja o hrvatskoj povijesti od kojih je jedno, ono o Domovinskome ratu, organizirano u Muzejsko-dokumentacijskom centru o Domovinskom ratu. Studenti su posjetili Hrvatski državni arhiv, Etnografski i Arheološki muzej, a u Muzeju za umjetnost i obrt, osim razgleda, sudjelovali u iznimno zanimljivim radionicama. Večernja događanja bila su obogaćena koncertima etno sastava Cinkuši i Ansambla Lado, koncertom povodom otvaranja Histrionskog ljeta Zagreb tak imam te rad te zajedničkom svečanom večerom. Osim programa u Zagrebu, za studente su organizirani studijski izleti u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.