Hrvati u marijanskim svetištima u Njemačkoj

120531 svetisteHrvati katolici iz Njemačke tradicionalno su na Duhovski ponedjeljak (blagdan Marije Majke Crkve) 28. svibnja hodočastili u njemačka marijanska svetišta Marienthal, Neviges i Hildesheim.
Tako su Hrvati iz Rajsko-majnske regije hodočastili u svetište Gospe od Milosti u Marienthal. Ispred Gospine crkve na otvorenom u "zelenoj katedrali" svečano misno slavlje predvodio je svećenik u miru, koji je veliki dio svojih svećeničkih godina pastoralno djelovao u Njemačkoj, vlč. Mile Miljko iz Zagreba, a propovijedao je delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. U koncelebraciji su bili predstavnik hrvatskih katoličkih misija iz te regije, voditelj Hrvatske katoličke misije (HKM) Frankfurt fra Petar Klapež te još jedanaest svećenika uglavnom voditelja misija iz te regije, te uz asistenciju stalnog đakona u HKM Giessen Mate Valjana. Zamjetan je bio veći broj hrvatskih redovnica te ostalih pastoralnih djelatnika. Misnom slavlju nazočio je i generalni konzul iz Frankfurta Josip Špoljarić sa suprugom.
"Specifičnost je lika Gospe u ovom svetištu ta što ona nije žalosna premda joj je mrtav sin u naručju, nego je ona prikazana kao kraljica koja ima pouzdanja u život. Kada mi Hrvati gledamo svoja Gospina svetišta diljem domovine, onda smo Bogu zahvalni da nam je od stoljeća sedmog, kada smo primili kršćanstvo dao da uvijek svoju povijest gradimo uz Blaženu Djevicu Mariju. Gdje god se Hrvati okupljaju na svojim hodočašćima, dolazi do izražaja vjernost Gospi Kraljici Hrvata. I u Njemačkoj na više od deset mjesta godišnje Hrvati hodočaste Blaženoj Djevici Mariji, a na ovaj dan hodočaste ovdje u Marienthalu, potom u Nevigesu i Hiledsheimu", rekao je u propovijedi vlč. Komadina.
Milodari su namijenjeni za obnovu crkve Sv. Mihovila u Ovčarevu u BiH, koja je teško stradala u Domovinskom ratu. Prije misnog slavlja hodočasnici su imali prigodu za osobne molitve, a Hrvatski iseljenički križni put predmolili su dušobrižnik iz HKM Frankfurt fra Marko Domazet Lošo i autor, dr. Adolf Polegubić, urednik "Žive zajednice".
Hodočasničko misno slavlje na kojem su se okupili Hrvati katolici iz regije Sjeverna Rajna i Vestfalija u marijanskom svetištu Neviges predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. U marijanskom svetištu u Hildesheimu okupili su se Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija iz Sjeverne regije, a misno slavlje predvodio je sarajevski pomoćni biskup Pero Sudar.
(IKA)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.