Proslava Duhova i molitva za domovinu u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Rimu

120529 rimHrvatska rimska zajednica sabrala se 27. svibnja u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Rimu na svečanom misnom slavlju kako bi proslavila svetkovinu Duhova i molila za domovinu. "Svjesni smo da nam svako dobro dolazi od Boga i stoga upravljamo naše molitve dobrome Bogu, za našu domovinu, za sve njezine stanovnike, za njihov napredak, za opće dobro sviju, za svakoga od nas", rekao je na početku misnoga slavlja rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima mons. Jure Bogdan, pozdravljajući nazočne.
Svečano misno slavlje predvodio je glavni tajnik Biskupske sinode u Rimu nadbiskup Nikola Eterović u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru te apostolskim delegatom za cijeli Arapski poluotok nadbiskupom Petrom Rajičem, rektorom Zavoda mons. Bogdanom te četrdesetak hrvatskih svećenika koji se nalaze na studiju ili obnašaju crkvene službe u Rimu.
Govoreći o značenju riječi domovina i svemu onome što ta riječ obuhvaća, nadbiskup Eterović je rekao: "Domovina to su posebno naši ljudi koji govore istim jezikom, u raznim narječjima, koji pripadaju istoj kulturi. U njoj su odgojeni i nju stvaraju. U isto vrijeme ta se kultura razvija u dodiru s kulturama drugih naroda. Mudrost je obogatiti svoju kulturu pozitivnim doprinosom drugih kultura, a ludost je izgubiti vlastitu kulturu pred najezdom drugih, naizgled jačih kultura, posebno, kao u naše doba, ako se radi o negativnim kulturnim pojavama koje nazivamo sekularizam i konzumizam".
Kako se ove godine navršava 20. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, nadbiskup Eterović prisjetio se i važnih događaja za hrvatsku domovinu kao što su posebna aktivnost Svete Stolice u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske i nastojanju da prestane rat te u uspostavi pravnog poretka suvremene, demokratske države; ugovori što ih je Sveta Stolica sklopila s Republikom Hrvatskom; pastirski pohodi dvojice papa Hrvatskoj i BiH; beatifikacija kardinala Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Marije Petković.
Uz brojne veleposlanike i diplomatske predstavnike raznih zemalja, misnom slavlju nazočili su veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak i hrvatski veleposlanik u Italiji Tomislav Vidošević.
Liturgijskome slavlju pridonijeli su i članovi talijansko-hrvatskoga društva Zajc – Verdi iz Zagreba koji su nakon misnog slavlja održali koncert duhovnih skladbi.
(IKA)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.