20. obljetnica Omladinskoga zbora u McKeesportu

120521 obljetProšloga vikenda Omladinski tamburaški zbor "Presveto Srce" iz McKeesporta proslavio je 20. obljetnicu svog rada i djelovanja u gradu McKeesportu, smještenom na jugoistočnoj strani  Pittsburgha. Nekada grad željezne industrije bio je utočište mnogih doseljenika iz Hrvatske koncem 19. i početkom 20. stoljeća. Većinom su to bili doseljenici iz okolice Ogulina, Modruša i Karlovca.
U McKeesportu su našli svoj novi dom, sagradili crkvu, podignuli Hrvatsku školu i Hrvatski dom. Nažalost crkvu su, kao i školu, 'izgubili' prije nekoliko godina. Tužan završetak je uslijedio nedugo nakon proslave 100. obljetnice Hrvatske župe Presveto Srce Isusovo kojoj je osobno nazočio kardinal Vinko Puljić. Crkva i danas izgleda kao 'mala' katedrala, a preko puta stoji i Hrvatski dom "Dobrotvor", koji i danas otvara svoja vrata članovima odsjeka 3 Hrvatske bratske zajednice, prijateljima i svim dobronamjernicima. Tu se  Omladinski tamburaški zbor "Sacred Heart Junior Tamburitzans" okuplja radi učenja tamburice, kola i pjesama.
Predsjednik Zbora Ivan Begg pojašnjava: "Za vrijeme dolaska zadarskog biskupa u McKeesport, prije 20-ak godina, nekoliko djece bilo je obučeno u hrvatske narodne nošnje kako bi dočekali biskupa i uveličali misno slavlje". To je dalo Ivanu ideju da se pokrene zbor koji bi okupljao tu mladež i podučavao ih o hrvatskoj kulturnoj baštini te im otvarao mogućnosti sviranja instrumenata. U suradnji s vlč. Gabrijelom Badurinom ideja je ugledala svjetlo dana u svibnju 1992. i utemeljen je tamburaški zbor.
Danas se Tamburaški zbor Presveto Srce, na svoju 20. godišnjicu, diči mnogim nastupima u Americi, Kanadi te učešćem i na TamFestu Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu, 2004. godine. Mnoga su djeca prošla kroz školu tamburice, folklora i hrvatskih pjesama a prije dvije godina osnovan je zbor za odrasle s istim imenom i namjerama. Na čelu zbora nalazi se muzički direktor Dan Shebetich a o koreografiji se brine Bryann Begg i Beth Cindrić. Shebetich je već više od 50 godina 'zaljubljenik' tamburaške glazbe i vođa čuvenih "Pitsburških trubadura".
Gosti jubilarne proslave i godišnjeg koncerta bili su Jadran Junior Tamburitzans iz Aliquippe, TS Radost i odrasli zbor Secred Heart Tamburitza Ensemble iz McKeesporta. Koncert  je održan u prostorijama srednje škole Middle School White Oak a slavlje u Palisades Ballroomu u McKeesportu.

Tekst: Franjo Bertović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.