15. Hrvatska večer u Trstu

120516 anabNa uzvisini Basovizza nedaleko Trsta, u prirodnom ambijentu izvan gradske vreve, sastali su se 11. svibnja predstavnici tršćanskih Hrvata s predsjednikom Damirom Murkovićem po petnaesti put. Na svečanom godišnjem okupljanju Hrvata iz Trsta nazočili su i gosti, Neven Marčić, konzul za kulturu u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Trstu i Ana Bedrina, voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika iz Pule. 
Brzo je i uz brojne hrvatske programe, prošlo petnaest godina od Prve hrvatske večere. S čuđenjem i znatiželjom primljena je tada vijest o Prvoj hrvatskoj večeri u tome gradu, kako  tvrde povjesničari, nakon duge sedamdesetogodišnje pritajenosti Hrvata u Trstu, i šire u Italiji. A bilo je vrlo svečano uz brojne tršćanske Hrvate i podršku mnogih uglednih gostiju iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Organiziranje Prve hrvatske večeri u Trstu  bio je hrabar i dobar početak „buđenja“ Hrvata i hrvatskih vrijednosti u tome graničnom gradu. Moglo bi se reći da je to bio poticaj nastajanja i drugih hrvatskih zajednica u Italiji, u gradovima Rimu, Milanu, Udinama, Padovi i Belunu. Tu su, naravno, najistaknutiji Moliški Hrvati koji su u Italiji dobili status jezične manjine što znači njihov daljnji opstanak. Međutim, kako Hrvati u drugim dijelovima  Italije nemaju nikakav status, „utopljeni“ su među sve ostale strance u Italiji ili su već potpuno asimilirani nakon dugih desetljeća zanemarivanja.
Zbog navedenih razloga hrvatske zajednice nisu brojne (povjesničari tvrde da u Italiji živi oko 60.000 Hrvata),  ali su važne i mogle bi rasti kad bi imale više podrške i s jedne i s druge strane svojih dviju Domovina. Stoga ovo što čine Hrvatske zajednice poput ove u Trstu, značajno je za sve one koji žele sačuvati svoje korijene i svoj identitet. 
Predsjednik Zajednice Hrvata u Trstu Damir Murković izjavio je kako se otvorenjem i djelovanjem Hrvatskog generalnog konzulata u Trstu pomoglo u povezivanju s domovinom i kulturnim ustanovama koje promiču Hrvatsku i njezinu kulturu. Zahvalio je i svojim najužim i vrlo zaslužnim suradnicima za podršku i pomoć u svim aktivnostima kroz petnaest godina, a to su potpredsjednik  Mirko Paris i Roko Bego sa suprugama,  Marko Šare, Mira Špoljarić blagajnica i dvije simpatične tajnice Adriana i Ivana, brat Jadran i ostala brojna obitelj Murković.  Velika podrška i počasna osoba u Zajednici je  svakako gospođa Dorotea Murković koja je sa svojim pokojnim suprugom bila davni inicijator osnivanja Zajednice.  Na kraju Murković je istaknuo  kako su   aktivnosti Hrvata u Trstu postale dijelom talijanskog javnoga i kulturnog života. Nakon pozdravih govora predsjednika Murkovića, konzula Nevena Marčića i Ane Bedrine uime  Hrvatske matice iseljenika, večer je nastavljena u vedrom druženju.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.